Många hushåll drabbade efter sabotaget på radio- och tv-masten utanför Borås. Foto: SVT

Teracom: Marken är inte larmad

Uppdaterad
Publicerad

Bara dagar före Häglaredsmasten rasade filmade några ungdomar hur de obekymrat klättrar och rör sig på platsen. Nu avslöjar Teracom själva att området inte är larmat.

– Vi har en ständig övervakning på själva radio- och tv-sändningarna, men inte markerna runt omkring, säger Åsa Ragnar, kommunikationsdirektör på Teracom.  

Bara dagar före mastraset befann sig flera personer på platsen. Ungdomar filmade själva hur de klättrade på den 332 meter höga Häglaredsmasten öster om Borås. Polisen kunde senare avfärda ungdomarna som misstänkta för sabotaget mot masten.

Nu berättar Teracom att området är olarmat och skadan inte upptäcktes förrän det var för sent.

Sabotage av master

Området kring Häglaredsmasten består dels av själva masten men också av anläggningar med kontrollstationer. Kontrollstationerna är larmade medan masten och staglinorna som sitter fast med bultar för att stödja masten är olarmade.

Därför går det att komma åt masten och staglinorna utan att Teracom larmas.

– Vi har en ständig övervakning på själva radio- och tv-sändningarna, men inte markerna runt omkring, säger Åsa Ragnar, kommunikationsdirektör på Teracom. 

”Aldrig inträffat tidigare”

När väl ett larm gick i söndags så handlade inte det alltså inte om att någon kommit åt masten, utan om att radio- och tv-sändningar bröts.

Polisen utreder händelsen som man betraktar som ett sabotage.

– Vi ser väldigt allvarligt på det här och det har aldrig inträffat tidigare. Det här är inget som är lätt gjort, och dessutom är det förenat med livsfara, säger Åsa Ragnar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sabotage av master

Mer i ämnet