Hör när Edward Blom ratar både pannacotta och tacos på julbordet. Foto: Virgin records Sweden

Thomas G:sons och Edward Bloms jullåt en jättehit

Uppdaterad
Publicerad

Låtskrivaren Thomas G:son och Edward Bloms jullåt ”Nu lagar vi julen” har blivit en dundersuccé, och ligger på topplistor över världens mest virala låtar.

– När jag fick frågan sa jag ja på mindre än en sekund, säger Thomas G:son, som bor i Skövde.

– Det var en riktigt knäpp idé, med att rabbla en massa saker på julbordet, så när jag fick frågan sa jag bara ”Grymt, vi kör”, säger låtskrivaren Thomas G:son, känd för jättehitar som ”Euphoria” av Loreen.

”Det är helt knäppt”

Låten ”Nu lagar vi julen” av Thomas G:son och Edward Blom har blivit en jättehit sedan den lanserades i november. Enligt den brittiska tidningen Daily Mail så är låten den nionde mest spelade och delade låten på Spotify mellan 2:a och 9:e december, och därmed brädar låten bland annat världsartisten Nicki Minaj.

– Det är helt knäppt, men väldigt roligt. När de sammanställer den här virala listan så hamnade låten högt upp, och det måste vara att den spelats så mycket i Sverige.

Musiken är skriven av Thomas G:son tillsammans med Jimmy Jansson, och texten står Kent Olsson från After Dark för, tillsammans med låtens frontfigur, Edward Blom, som Thomas G:son har ett gott öga till.

– Jag älskar Edward Blom, så jag sa ja på mindre än en sekund. Han är en hjälte.

Blom sjuk under inspelningen

Men det var inte säkert att det skulle bli någon låt. Edward Blom blev nämligen förkyld under inspelningen.

– Lösningen blev att jag rappar större delen av låten, och så sjunger jag bara refrängen, säger Edward Blom till SVT Nyheter Väst.

Och Edward Blom tycker mycket om att sjunga, men säger att det var ett tag sedan sist.

– Jag sjöng mycket för 10-15 år sedan, jag har sjungit en del i olika ordenssällskap och psalmer i kyrkan varje söndag. När man var yngre och satt på operabaren, och hade druckit några glas så stämde jag också gärna upp i sång.

Blodkorvar, julgädda och grisknorrar

Och liksom hemma hos Edward Blom är julbordet hemma hos Thomas G:son i Skövde av det mer traditionella slaget, även om det inte blir några excesser.

– Blodkorvarna, julgäddan och den insaltade grisknorren kommer inte dyka upp här tyvärr. Sillar och gravad lax, däremot det gillar jag.

Och det är inte säkert att det är det sista vi ser av samarbetet mellan låtskrivaren och gastronomen.

– Det måste ju bli ett album. Det tycker jag är givet. Jag kan tänka mig allt, säger Thomas G:son.

– En till jullåt hade varit jättekul. Någon knäpp b-sida, eller galen dansmix till nästa jul hade jag mycket väl kunnat tänka mig, säger Edward Blom.

Nu lagar vi julen – text

I alla tider har julbordet varit en trevlig tradition,

men den hotas av nymodigheter som pannacotta, alger, halloumi och chorizo.

För vart år kommer det någon dum, men förgänglig, sensation.

Åh, jag ryser åt tanken att tacos och ärtskott ska fritt få rumla runt med dopp i grytan!

Det är hög tid att lyfta fram det klassiska,

det inlagda, feta, glaserade och fantastiska!

Så nu lagar vi jul, jul, jul, jul igen. (Nu lagar vi julen.)

Nu lagar vi jul, jul, jul, jul.

Allting gott och alldeles för mycket!

Jul, jul, jul, jul igen. (Nu lagar vi julen.)

Nu lagar vi jul, jul, jul, jul.

Allt för glada magar; nu lagar vi julen.

På julbordet dukar vi upp sju assietter som avnjuts en och en.

Där, mellan sillen och små klenäter, finns alla smaker – kryddiga, salta.

Janssons frestelse, lutfisk och sylta – och läckra revbensspjäll,

rundrökt ål,

brysselkål,

snaps och skål.

(Flæskesvål!)

Och till sist en slev med ljuv Ris à la Malta.

[Absolut inget lättsmält eller magert bord.

I ett crescendo av fett, rökt och salt

finns den lust som gör julen god.]

Så nu lagar vi jul, jul, jul, jul igen …

Men glöm ej bort, att som start

en liten bottenskyla sätter fart.

Och sillen får något att simma i.

Du känner hur det spritter – av juleufori!

Så nu lagar vi jul, jul, jul, jul igen …

Och så får man ta omtag av varje assiett så låt oss njuta tills våra själar flyger.

Här finns det: vörtbröd, smörhögar, pastejer, insaltad grisknorr, griljerat svinhuvud, lutfisk, julöl, mumma, skimrande röd julost, gravad strömming, hela ansjovisar, varmrökt lax med majonnäs, svensk och skånsk skinka, leverpastejer, långkål, brunkål och rödkål, julgädda, whiskycheddar, korv i alla former, sjuskinnsgröt, sylta, dopp i grytan. Det blir rusning efter grisfötterna! Fikon, revbensspjäll, sillsallad, inlagda sillar, sardiner, aladåber, grönsaltad bringa, äggost, delikatesskroppkakor – och blodkorvar.

Text: Kent Olsson och Edward Blom

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.