Toalettutsläpp på sjön förbjuds – men lagen kan vara tandlös

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i dag blir det förbjudet för fritidsbåtsägare att släppa ut toalettavfall i hav och sjöar. Men lagen riskerar att bli tandlös.

Ett av problemen med den nya lagen är att antalet småbåtshamnar som kan ta hand om avfallet är alldeles för få.

– Tyvärr är det största på problemet att de båtägare som vill följa förbudet kommer att ha svårt att göra det, säger Lina Petersson, handläggare på Transportstyrelsen.

Utmed kusten i Bohuslän finns det enligt Transportstyrelsens kartor endast ett 50-tal hamnar som har sugtömningsstationer. Över hela landet finns det ca 250 stationer som är öppna för alla och ca 100 privata. Med tanke på att det finns mellan 2000 – 3000 småbåtshamnar är det därmed totalt sett alldeles för få stationer anser Transportstyrelsen.

– Det borde åtminstone vara dubbelt så många, säger

Minskar utsläpp av fosfor och kväve

Tanken men den nya lagen är att hav, sjöar och inre vattendrag ska befrias från toaavfallet som innehåller fosfor och kväve vilket bidrar till övergödning. En liknande lag infördes i Finland redan 2005 men där tog det över sju år innan småbåtsägarna var nöjda över infrastrukturen.

Många båtägare är positiva till att lagen som planerats sedan 2010 nu införs men en del har fortfarande en viss skepsis. Dels för att de inte tror att förslaget ska efterlevas, dels för att de inte anser utsläppen vara så farliga.

– Jag tycker de börjar i fel ände och istället borde ta de stora bovarna först. Färjor, flygplan och bönder släpper ut mängder av skit, säger båtägaren Lennart Johansson i Uddevalla.

Men kommer du att följa lagen?

– Jadå, jag har monterat in septiktank och suguttömning så det kommer jag göra. 

För att se till att lagen efterlevs har Transportstyrelsen valt att inrikta sin tillsyn på hamnarna i stället för på båtägarna.  Via ett system på Transportstyrelsens hemsida kan båtägare gå in och anmäla i vilka hamnar de inte kan lämna toaavfall.

– Då kan vi kontakta hamnen och eventuellt förelägga om att de måste skaffa en anläggning, säger Lina Petersson.

Vad händer om de inte följer föreläggandet?

– Då kan vi besluta om böter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.