Torslandaskolan totalförstörd i brand

Uppdaterad
Publicerad

Torslandaskolan i Göteborg totalförstördes under natten till lördag i en brand. Polisen misstänker att branden var anlagd. Vid halv tre-tiden gick det automatiska brandlarmet.

– När vi kommer fram står en bil alldeles intill fasaden och brinner för fullt, berättar Lars Larsson på räddningstjänstens ledningscentral i Göteborg för TT.

Just hur branden började gör att polisen tror att den är anlagd.

– Vi kan utan tvekan misstänka att den är anlagd, säger Stefan Gustafsson, presstalesman för polisen i Göteborg till TT.

Från bilen spred sig branden upp i taket till skolan och sedan till resten av byggnaden. Inga personer fanns där när branden startade.

Gymnastiksalen räddades men i övrigt är skolan totalskadad.

Rökutveckling som kan påverka de boende i området bedöms kunna hålla på hela dagen.

Räddningstjänsten har som mest haft ca 40 brandmän på platsen och ber boende och besökare i området att respektera de avspärrningarna som är uppsatta på grund av explosionsrisk. Utanför avspärrat område föreligger ingen risk.

Torslandaskolan är en högstadieskola för årskurs 7-9. Omkring 500 elever berörs av branden. Det brann fortfarande i resterna av Torslandaskolan i Göteborg vid lunchtid på lördagen.

– Det som hänt är fruktansvärt. Hela skolan är totalförstörd förutom gymnastiksalen, säger Håkan Persson (S) ordförande i stadsdelsnämnden i Torslanda, till TT.

Han hade redan tidigt på lördagsmorgonen varit på plats för att skåda förödelsen. Han vågar inte ännu ha någon uppfattning om hur stora värden som gått förlorade, men att det rör sig om miljonbelopp står självklart.

– Det är givetvis stora värden, det handlar om. Skolan byggdes 1971 men byggdes till i början av 2000-talet.

Släckningen blev särskilt besvärlig eftersom det fanns i vart fall en acetylengasflaska. Det innebar att brandmännen fick ta det extra försiktigt.

– Vi kommer att vara kvar hela dagen och förmodligen in mot natten för eftersläckning. Det är fullständigt förintat, det brinner överallt, säger Roger Persson på räddningstjänsten i Göteborg.

Även polisens tekniska undersökning dröjer på grund av gasflaskan.

– Vi kommer inte åt brandplatsen inom 24 timmar eftersom det kan finnas gasflaskor där inne. Man har satt en säkerhetsgräns på 24 timmar.

-Fruktansvärt tragiskt, säger stadsdelschefen i Torslanda, Stig Santa, till TT.

Hans lördag upptogs helt av att försöka lösa alla akuta problem som branden leder till. Plötsligt står över 370 elever utan skola.

– Skolan har ju försvunnit, så vi måste hitta någon tillfällig lösning. Dessutom påverkas ytterligare en skola plus en förskola intill indirekt av branden. De har kopplingar till den nedbrunna skolan genom värme, el och vatten. De behöver också saneras från rök, säger Santa.

På sikt måste en ny skola byggas.

– Det blir väldigt svårt att hitta bra lösningar.

En årskurs, av fyra, hoppas man kunna tränga in på grannskolan Noleredskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.