Tusentals tranor har redan flugit in till Hornborgasjön. Foto: SVT

Tranorna strömmar in till Hornborgasjön

Uppdaterad
Publicerad

Så har det säkraste vårtecknet anlänt i stora massor. Det handlar om tranorna som har kommit till Hornborgajön – fler och tidigare än väntat. 

På lördag väntas Trandansen, mellan Skara och Falköping, att fyllas av både fåglar och turister. Under torsdagen räknades 15.000 fåglar, en siffra som kan stiga upp till 20.000 redan till på lördag. Turisterna väntas i sin tur bli tio gånger så många. Hela 200.000 besökare räknar man ska ta sig till Trandansen i år.  

Turister från hela världen

Vissa kommer från närliggande områden i Västsverige. Andra reser långt för tranornas uppvisning. Som Ernest Duscher, fågelskådare från Schweiz

Trandansen
Ernest Duscher, fågelskådare från Schweiz. Foto: SVT

som redan nu är på plats vid Hornborgasjön. 

– Det är den bästa platsen eftersom de är så många tillsammans. Ljudet och föreställningen är så vacker, säger Ernest Duscher.  

Ernest Duscher har tillsammans med sin fru följt tranorna under deras resa genom Europa från ett snöigt Spanien under vintern, via Frankrike och norra Tyskland. 

– Och nu här. Senare ska vi till Finland för att se när de häckar, säger Ernest Duscher. 

Man räknar benen

På plats vid sjön finns också fågelvärdar i gula västar som ska ta hand om de många turister som vallfärdar under den här tiden. En av dem är

Kent-Ove Hvass, fågelvärd. Foto: SVT

Kent-Ove Hvass. Enligt honom är den vanligaste frågan de får hur man räknar tranorna när de är så många. 

Hur gör man det då? 

– Man räknar benen och dividerar med två, säger Kent-Ove Hvass lite skämtsamt innan han förklarar att man räknar dem på kvällen när de flyger från matplatsen och ställer sig i sjön för att övernatta. 

– Då räknar man smågrupperna och det blir förvånansvärt exakt alltså, säger Kent-Ove Hvass. 

Ett säkert vårtecken

När tranorna kommer till Hornborgasjön är det minst sagt en uppvisning men det har också ett symboliskt värde. För många är det ett

Maria Burlin med dottern Thea. Foto: SVT

avgörande tecken att vintern är över.  

– Det är den första vårkänslan för oss som bor här bredvid, att åka ut och titta på tranorna när de kommer till Hornborgasjön, säger Maria Burlin från Falköping som håller dottern Thea i sina armar. 

Och det gör ni alltid? 

– Det gör vi alltid, flera gånger per säsong.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trandansen

Mer i ämnet