Lars Klevensparr, direktör på Räddningstjänsten Storgöteborg ska ta upp frågan om helt avstängda vägar med sin personal. Foto: TT/Räddningstjänsten

Efter dödsolycka – vägar kan spärras av helt

Uppdaterad
Publicerad

Efter dödsolyckan i Munkedal lyfter räddningstjänsten frågan att av säkerhetsskäl helt spärra av vägar i båda riktningar i samband med allvarliga olyckor. – Detta kan bara inte passera obemärkt, säger Lars Klevensparr chef vid Räddningstjänsten i Storgöteborg.

Dödsolyckan vid Munkedal där en brandman blev påkörd under räddningsarbete kommer att få konsekvenser.

– Vi kan ju inte riskera våra egna liv för att rädda en annans, säger Lars Klevensparr chef vid Räddningstjänsten i Storgöteborg.

Frågan diskuteras på nationellt möte

Cheferna för Sveriges samtliga räddningstjänster sitter just nu i möte i Stockholm och där har frågan om att helt stänga av körbanorna i båda riktningarna vid en allvarlig trafikolycka diskuterats, detta efter den senaste tidens tre dödsolyckor där räddningspersonal dödats av förbipasserande fordon.

– Jag ska lyfta frågan på torsdag då jag möter facken och cheferna i min egen organisation, säger Lars Klevensparr.

Efter tisdagens dödsolycka har flera räddningstjänster flaggat på halv stång för att hedra den omkomne.

Öppnar för en ny hållning i Göteborg

Alla som bilat på Autobahn i Tyskland känner till dessa oändliga bilköer som snabbt uppstår när räddningstjänsten där spärrar av körbanan efter en allvarlig trafikolycka.

Kritiken har varit hård från kollektivtrafik, näringsliv och vanliga trafikanter när räddningstjänsten gjort likadant här.

– Något måste vi göra åt detta, men det måste vara situationsanpassat, när människor är svårt skadade kanske vi ska köra ut en tankbil och helt blockera trafiken tills situationen är under kontroll, säger Lars Klevensparr.

  – Vi kan bli hårdare med att spärra av, nu försöker vi ju göra så lite påverkan på civilsamhället som möjligt, säger Per-Albin Halldin, sektionsordförande och huvudskyddsombud vid Räddningstjänsten i Storgöteborg.

Det kommer inte att tas något gemensamt beslut för samtliga räddningstjänster i landet utan varje enhet får ta sina beslut, men i Storgöteborg lutar det alltså åt en ny hållning.

– Detta kan bara inte passera obemärkt, säger Lars Klevensparr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.