Tre hektarmeter mark brann i Skene under tisdagen. Foto: Joakim Eriksson, Agena Foto

Tre gräsbränder på mindre än en timme

Uppdaterad
Publicerad

Strax efter lunch under tisdagen bröt tre gräsbränder ut i trakterna kring Borås. I Skene brann tre hektar mark. Nu har räddningstjänsten i Södra Älvsborg gått ut med en varning om att elda försiktigt.

– Om man nödvändigtvis ska elda i trädgårdarna får man ha vatten och krattor nära till hands, säger inre befälet Tommy Liiback.

Det är torrt i skog och mark just nu. Det blev tydligt under tisdagen då räddningstjänsten i Södra Älvsborg fick rycka ut på tre gräsbränder under loppet av en timme. Orsaken var att privatpersoner eldat gammalt fjolårsgräs.

Första larmet kom vid halv två-tiden från Knektås där elden spridit sig över 2.000 kvadratmeter mark på en privat villatomt.

– Ett uthus var hotat när branden spred sig, men vi lyckades släcka den i tid, berättar inre befäl Tommy Liiback.

Bara en halvtimme senare brann det i Aplared, strax utanför Borås.

– Här rörde det sig om lite större yta – 15.000 kvadratmeter ängs- och åkermark. Men elden var i princip släckt av markägarna när räddningstjänsten kom fram, säger Tommy Liiback.

I storlek med sex fotbollsplaner

Och nästan vid samma tidpunkt tog det sig ordentligt i ett område utanför Skene. Nästan tre hektar mark (motsvarande sex fotbollsplaner) brann när räddningstjänsten kom till platsen.

– Det var lite hektiskt för kårerna på plats i början men man löste det. Totalt var vi elva man i Skene som bekämpade elden, säger Liiback.

Under den här tiden på året är det många markägare som vill röja upp i trädgårdarna och få bort fjolårsgräset. Tommy Liiback uppmanar till försiktighet:

– Om man nödvändigtvis ska elda får man ha vatten och krattor nära till hands. Och elda små bitar i taget, inte bara tända på. Annars finns risken att det sprider sig till byggnader och skog i närheten. Och då kan det plötsligt bli en ganska stor brasa.

”Behöver inte elda fjolårsgräs”

Men egentligen tycker han att själva eldandet är ganska onödigt.

– Jag tycker inte att man behöver elda fjolårsgräs. Det växer snart upp nytt och så blir det grönt och fint igen. Det ser bara lite fult ut nu. Men det förmultnar så snart det nya kommer upp.

Hur vanligt är det att ni får rycka ut på gräsbränder så här års?

– Ganska vanligt. Tre bränder på en dag är faktiskt inte så mycket. Vissa dagar kan det vara väldigt många bränder, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.