Vänersjöfarten bidrar stort till sysselsättningen i regionen, enligt Handelskammaren i Värmland. Foto: SVT

Tre miljarder för att Vänersjöfarten ska finnas kvar

Uppdaterad
Publicerad

För att Vänersjöfarten ska finnas kvar måste slussarna i Trollhättan byggas om till en kostnad av tre miljarder, enligt Handelskammaren i Värmland.

– Får vi inte till den här investeringen så kommer Vänersjöfarten att dö, säger Frida Johansson, VD för Handelskammaren i Värmland till P4 Värmland.

Vänersjöfarten står inför flera utmaningar, inte minst sommarens sjunkande vattennivåer i sjön, som SVT Nyheter Väst rapporterat om.

Slussarna obrukbara inom 15 år

Men det är inte den enda problematiken som Vänersjöfarten står inför. Om inte slussarna i Trollhättan byggs om kommer de bli obrukbara inom 15 år, menar Handelskammaren i Värmland, och godset skulle istället behöva fraktas på väg och järnväg motsvarande 1500 tåg eller 140.000 lastbilar. Och många arbetstillfällen kan försvinna om inte Vänersjöfarten finns kvar, menar Handelskammaren.

 – Det här är en mycket stor fråga för om man tittar på vilka företag det är som utnyttjar sjöfarten så är det företag som sysselsätter enormt mycket människor, säger Frida Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.