Den absolut värsta perioden är den runt tredje advent, enligt en rapport som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, sammanställt. Foto: TT

Värsta brandperioden: Tredje advent

Uppdaterad
Publicerad

December är månaden med överlägset flest bränder orsakade av levande ljus. Värsta perioden: Tredje advent.

– Då har första adventsljuset brunnit så långt ner att det kan bli farligt, säger Anders Eriksson, brandinspektör vid Bohus räddningstjänstförbund.

Ungefär 90 personer omkommer årligen i bränder i Sverige – och i decemberorsakar levande ljus cirka 10 procent av dödsfallen.

Fler än en tredjedel av alla bostadsbränder som orsakats av levande ljus sker just i julmånaden. Under 2015 konstaterade räddningstjänsten i Sverige 147 bostadsbränder av den orsaken – och 56 av dem inträffade i december.

Och den absolut värsta perioden är den runt tredje advent, enligt en rapport som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, sammanställt som gäller åren 2006-2015.

– Det är egentligen inte så konstigt. Det är vid den tiden det första ljuset i adventsljusstaken brunnit så långt ner att det kan bli farligt, säger Anders Eriksson, brandinspektör vid Bohus räddningstjänstförbund.

”Ändå snyggare med stenar”

Det är soteld och glömd spis som är de vanligaste brandorsakerna i hemmet – men det är när det gäller levande ljus som kurvan går upp på helgdagar och i samband med advent.

Anders Eriksson tipsar om att aldrig ha mossa i adventsljusstaken.

– Även mossa som är behandlad brinner, det är bara att det tar lite längre tid. Så använd obrännbart material i botten, det är ändå snyggare med stenar än med gammal mossa, säger han.

I övrigt är det de klassiska knepen som gäller. Ställ inte ljusstaken nära en gardin, ta en extra kontrollrunda i hemmet innan du lägger dig eller lämnar bostaden och se till att ha nya batterier i brandvarnaren.

– Den första december är den nordiska batteribytardagen och det är en bra tid att se till att kontrollera sin brandvarnare, säger Anders Eriksson.

Matlagning medför risker

SVT Nyheter Väst har tidigare rapporterat om hur räddningstjänsten i Göteborg informerat kring riskerna med bränder i jultid. Då pekade Markus Örnroth, brandinspektör på Räddningstjänsten Storgöteborg på hur all matlagning medför ökad risk med glömda spisar.

– Om det börjar brinna i en kastrull, lägg locket på. Släck aldrig med vatten. Om trapphuset är rökfyllt, stanna kvar i din lägenhet och larma 112, sa han.

Så skyddar du dig

  • Ta alltid en extra runda innan du lämnar bostaden för att se att alla levande ljus är släckta och spisen är avstängd (det kan vara svårt att se om ljusen är tända eller släckta i dagsljus, känn med handen om du är osäker).
  • Använd ljusstakar och ljusprydnader som är obrännbara.
  • Glömmer du ljuset är risken för brand mycket stor.
  • Se till att det finns brandvarnare i bostaden – gärna flera – och kontrollera att de fungerar. Brandvarnaren ska vara placerad i taket, läs instruktionerna.
  • Ställ inte ut gammalt julklappspapper i trapphuset. Det är din väg ut om det börjar brinna!
  • Förvara inte heller julklappspappret på balkongen. En felriktad nyårsraket kan lätt starta en brand.
  • En brandfilt och en sex kilos pulversläckare bör varje hem ha. Det är nästan alltid någon annan än räddningstjänsten som släcker en brand.
  • Ring alltid 112 om du upptäcker en brand eller om någon är i fara.

Källa: MSB, Brandskyddsföreningen och Sveriges räddningstjänster

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.