Den absolut värsta perioden är den runt tredje advent, enligt en rapport som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, sammanställt. Foto: TT

Två döda redan före brandfarligaste söndagen

Publicerad

Med julfriden kommer också en allt större risk för bränder. I veckan har två personer dött i bostadsbränder i Västsverige och då har ändå inte den brandfarligaste söndagen varit än. Den inträffar tredje advent.

– Vi ska se hur det går på söndag, säger Lars-Ove Öhrn, räddningschef i Åmål.

Två personer har dött i bränder i Västsverige den senaste veckan. Nu hoppas räddningstjänsten att alla som inte redan gjort det ska skaka sina brandsläckare och byta batterier i brandvarnarna.

– Och man ska aldrig lämna ljus tända i rummet när man går, det är det viktigaste, säger Lars-Ove Öhrn, räddningschef i Åmål.

En kvinna i Ljusdal hittades i onsdags avliden i en villa, och två dagar senare brann en man inne i Länghem, brandorsakerna är än så länge okända men den här typen av tragiska olyckor är inte ovanliga i december.

Barn gillar kampanjen

För att minimera antalet bränder brukar räddningstjänsterna ägna sig åt informationskampanjer. Så också i år. Räddningstjänsten Storgöteborg ska under lördagen besöka torg och köpcentrum för sin årliga julkampanj.

– Det gör skillnad när vi möter folk ute. Barn gillar ju att titta på brandbilar och snacka med brandtjejer och brandkillar i uniformer. Så då delar vi ut broschyrer om brandsäkerhet, säger Jan Carlsson, stabschef på räddningstjänsten storgöteborg.

Åmål förskonade

I Åmål har veckan varit lugn, till räddningschefen Lars-Ove Öhrns glädje.

– Hoppas statistiken håller i sig. Tittar man i riket i stort brukar man se att det är mer i december men just i Åmål har vi inte så mycket, säger han.

Räddningstjänsten i Åmål har också de ansträngt sig för att utbilda personal inom kommunen i brandsäkerhet och genom att dela ut broschyrer under olika evenemang, men Lars-Ove Öhrn tror att det behöver göras ännu mer.

– Man ska alltid ha koll på sin brandvarnare. Första december ska man alltid byta batterierna i den, säger han.

Packat pulver

Dessutom behöver brandsläckarna en uppfräschning. Speciellt de som förvaras i båtar och bilar eftersom skakningarna i fordonen gör att pulvret i släckarna packas både hårdare och snabbare. För att få loss pulvret som eventuellt packat sig i botten ska brandsläckaren vändas på och skakas om ibland.

– Och så ska man titta på den så man vet hur den fungerar. När det väl blir akut då är det bråttom, säger Lars-Ove Öhrn.

Tre råd från räddningstjänsten

1. Lämna aldrig tända ljus i rummet.

2. Byt batterier i brandvarnaren varje december.

3. Skaka pulversläckare och kontrollera så du vet hur den används.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.