Utrikesdepartementet och Kriminalvården utreder om trippelmördaren Martin Saliba kan få avtjäna sitt straff i Libanon. Till höger Libanons justitieminister. Foto: TT/AP

Martin Salibas straff kan bli fråga för regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Kriminalvården föreslår att Martin Saliba, som dömts till livstids fängelse för trippelmordet i Uddevalla, ska kunna avtjäna sitt straff i Libanon. De anser att det finns synnerliga skäl och nu blir det upp till regeringen att fatta beslut i frågan.

– Det är ett udda ärende, men det är under beredning nu, säger Cecilia Riddselius, chef på Justitiedepartements centralmyndighet.

Det är Kriminalvården som i en skrivelse till Justitiedepartementet föreslår att livstidsstraffet för den dömde trippelmördaren Martin Saliba ska kunna verkställas i Libanon. Nästa steg blir nu att regeringen ska fatta beslut om Sverige ska be Libanon om hjälp med detta.

För att regeringen ska kunna ta ställning till ”överförande av straffverkställighet” till ett land som Sverige inte har avtal med måste det finnas ”synnerliga skäl”. Det anser Kriminalvården att det gör. Bland annat med hänsyn till brottets art, straffets längd och att Martin Saliba håller sig undan. Men även eftersom han har ett libanesiskt medborgarskap.

Trippelmordet i Uddevalla

– Eftersom Libanon inte ville lämna ut honom blir det här ett nytt förfarande. Det är en fråga vi ställer till landet och det bygger på samtycke, särskilt i ett sådant här fall när det inte finns något avtal mellan staterna, säger Cecilia Riddselius.

Lämnade före domen föll

Martin Saliba är tillsammans med sin bror dömd för trippelmordet i Uddevalla förra året då tre personer sköts ihjäl. Brodern avtjänar nu sitt straff i Sverige. Men Martin Saliba lämnade Sverige dagen före hovrättsdomen föll. Tidigare i höstas greps han av libanesisk polis men för en tid sedan kom beskedet att Libanon inte tänker lämna ut honom.

Istället uppgav den libanesiske justitieministerns närmaste rådgivare, Mohammed Saab, att Martin Saliba åtalats i Libanon och att det kommer bli en ny rättegång mot honom i landet.

Oklart vad som händer

Hur sannolikt det är att Libanon skulle acceptera en eventuell svensk förfrågan om att verkställa livtidsstraffet vill inte Cecilia Riddselius spekulera om. Någon liknande fråga har enligt henne aldrig ställts till Libanon och det är inte heller givet vad regeringen kommer att besluta. 

– Det händer att Sverige avstår från att låta andra länder verkställa straff. Det kan handla om vad det är för land, hur rättsäkerheten är, om det förekommer korruption, om det går det att köpa sig fri eller förekommer tortyr. Därför sker nu en beredning tillsammans med utrikesdepartementet där man ser över förhållandena i landet, säger Cecilia Riddselius.

När kommer regeringen fatta beslut i frågan?

– Nu är det under beredning så jag bedömer att vi kommer kunna föredra det för regeringsbeslut inom några veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trippelmordet i Uddevalla

Mer i ämnet