Kristineberg Skaftö, i Lysekils kommun, 29 juli klockan 11.00. Foto: Ulf Hjelmgren

Tromber siktade på Västkusten

Uppdaterad
Publicerad

Ett lågtrycksområde med åskskurar drog över Västkusten på fredagen. På köpet fick många bohusläningar se tromber sträcka sig ner mot vattnet.

När Arvid Thunholm var på väg ut för att fiska mellan Smögen och Lysekil var det plötsligt framför honom, ett mörkt moln med en tromb utstickande undertill.

– Det var ett cumulusmoln som tromben gick ner från. Vi såg hur tromben gick ner och sög upp vatten vid vattenytan, säger Arvid Thunholm.

Snablar sig mot marken

Vädret verkar ha varit extra gynnsamt för att få se tromber. SVT:s väderredaktion fick under fredagen in flera bilder från Västkusten, och under lördagen har bilderna fortsatt komma in från områden i östra Sverige, allt eftersom att lågtrycket rört sig österut.

– Det är gynnsamt för tromber nu när det är mycket åskskurar. I Sverige är det åskmoln som snablar ner sig mot marken som bildar tromber, säger SVT:s meteorolog Sara Rindegren.

Inte som tornados

Tromberna håller sig främst över vattnet, och i Sverige är det ovanligt att de orsakar någon skada. Enligt SMHI finns det några fall i Sverige där en tromb lyckats göra flera mil långa gator av fällda träd i skogar.

– I Sverige blir inte tromberna så kraftiga som i USA där de kan omvandlas till tornados. Det de kan göra är att fälla träd om den har tillräcklig kraftig vindstyrka och befinner sig över land.

Många tromber är små och kortvariga, och därför upptäcks de aldrig. Därför är det svårt att föra statistik över antalet tromber, men enligt SMHI förekommer åtminstone ett tiotal tromber i Sverige varje år. De flesta observeras i södra Sverige och utmed kusterna där.

Vet du mer?

Har du också nytagna bilder på tromber? Skicka dem till vast@svt.se så kanske de också blir publicerade här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.