Fågelansamlingen brukar vara som störst några dagar in i april, men i år har tranorna kommit tidigare än vanligt. Foto: Arkivbild: TT

Tusentals tranor vid Hornborgasjön

Uppdaterad
Publicerad

Tranorna vid Hornborgasjön brukar vara ett lika säkert vårtecken som tussilago och uteserveringar. Så även i år: Omkring 13.000 tranor befinner sig just nu vid sjön sydöst om Skara.

De har kallats vårens budbärare och den första tranan landade i år redan den 3 januari, vilket är ovanligt tidigt då de flesta fåglar landar först i mitten av mars mitten för att sedan flyga vidare.

På söndagen räknade man antalet tranor till 13.000.

Trandansen

– Men vi räknar med det dubbla ett par dagar in i april, säger Ann-Marie Engh, på Trandansen.

– Det är fantastiskt vackert här på morgonen. När man kliver ur bilen möts man av av ett öronbedövande ljud – ett otroligt högt ljud och ett trumpetande utan dess like.

För den som är intresserad av att titta på tranorna, men som inte kan ta sig till Hornborgasjön, finns en webbkamera uppsatt vid sjön. Följ strömmen här. 

Fakta: Tranorna

  • Som mest har man räknat till fler än 26.500 tranor vid Hornborgasjön 2012, som är en av Europas viktigaste fågelsjöar.
  • I mars brukar de öka snabbt i antal. Vid den officiella räkningen den 17 mars fick man antalet till 680. I dag, den 27 mars var antalet uppe i 13.000.
  • På våren stannar tranorna vid Hornborgasjön för att rasta på väg till häckningsplatser längre norrut. Många av dem häckar i Norge. Några stannar dock kvar och häckar i Hornborgasjön.

Källa: Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trandansen

Mer i ämnet