Två personer åtalas nu för att ha brutit mot vistelseförbud. Foto: SVT

Två åtalas för att ha brutit mot vistelseförbud i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Två personer åtalas för att ha brutit mot sina vistelseförbud i centrala Göteborg.

– Det är positivt att vi nu ser att det blir tydliga konsekvenser för de här personerna. Det här verktyget kommer att hjälpa oss att få ett tryggare samhälle, säger Christian Jensen, operativ samordnare i lokalpolisområde Göteborg City.

SVT Nyheter Väst har tidigare berättat om den nya lagen om preventiva vistelseförbud. som började gälla den första februari i år.

Lagen gäller personer som polisen misstänker främjar brottslighet, som kan förbjudas att vistas på vissa allmänna platser. Även om de inte dömts för brott.

I lokalpolisområde City har polisen fått igenom tre vistelseförbud mot tre män som ingår i en kriminell gruppering i centrala Göteborg. Nu åtalas två av dem.

Brutit mot förbudet – åtalas

En av de som åtalas är en 23-årig man, som SVT tidigare rapporterat om. Han åtalas för att ha brutit mot förbudet vid ett tillfälle. Mannen vidgår att han befunnit sig inom det förbjudna området men förnekar brott, enligt åtalet.

– Jag har saker att göra där. Jag vill handla, byta buss eller tåg, sa han i en tidigare intervju med SVT.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör 23-åringen berätta om hur hans liv påverkas av förbudet att vistas i centrala Göteborg. Foto: Hanna Aqvilin/SVT

Brutit mot förbudet fyra gånger – häktas

Det andra fallet rör en man i 25-årsåldern, även han ingår i den kriminella grupperingen i centrala Göteborg. Han är misstänkt för fyra fall av överträdelse av vistelseförbudet och sitter nu häktad, berättar Max Olsson, lokalpolisområdeschef i City.

– Vi har bedömt utifrån att det är återkommande tillfällen och till slut behöver vi gripandeskäl. Det blir så tydligt att han kommer att fortsätta att överträda det här.

Enligt lokalpolisområdeschefen är bevisningen mot de två männen god.

– Vi har påträffat personerna i det förbjudna området och då kan vi styrka brott, säger Max Olsson.

Han ser det som positivt att fallen nu prövas i domstol.

– Det är spännande nu när det kommer att gå till tingsrätten och så får vi se hur domstolen resonerar. Vi prövar en ny lagstiftning och lär oss hur vi ska göra i framtiden.

De båda männen nekar till brott, enligt åtalet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att se polisen berätta om vistelseförbudet och se kartan över centrala Göteborg där den 23-årige mannen inte får vistas längre. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.