En 26-åring sköts till döds utanför Sjumilaskolan i Biskopsgården. Foto: Magnus Wennerholm/SVT

Två döms för mordet vid Sjumilaskolan

Uppdaterad
Publicerad

26-åringen sköts med 15 skott utanför Sjumilaskolan i Biskopsgården. Nu döms två män till 18 års fängelse för mordet.

Det var den 30 oktober förra året som en 26-årig man sköts ihjäl utanför Sjumilaskolan i Biskopsgården i Göteborg. Mannen var på väg till en fotbollsträning och enligt polisen fanns ingen relation mellan gärningsmännen och brottsoffret. Polisen har hela tiden varit av uppfattningen att 26-åringen varit oskyldig och inte på något sätt inblandad i det gängkrig som rasat på Hisingen under flera år.

Långa fängelsestraff

De båda misstänkta, 25 och 28 år gamla, har under utredningen nekat till alla anklagelser. Göteborgs tingsrätt tror inte på männen och dömer alltså båda två till 18 års fängelse.

Skottlossningar i Göteborg

– Jag är nöjd att tingrätten delade min bedömning att bevisningen är så robust och stark att det inte föreligger några tveksamheter att det är de här två som har gjort det här, säger kammaråklagare Viktoria Karlsson.

Synnerligen brutalt mord

Männen dömdes till 18 års fängelse var och även om kammaråklagare Viktoria Karlsson yrkade på livstid är hon i huvudsak nöjd med påföljden.

– Framförallt är det ett synnerligen brutalt överfall med automatvapen. Offret har blivit skjuten med 15 skott. De fortsätter att skjuta på honom även efter att han försöker ta sig därifrån, säger hon.

–Jag tror att domstolen fäster särskild vikt vid att offret troligtvis haft stor dödsångest.

Allmänheten har bidragit

Viktoria Karlsson är nöjd med hur utredningen har skötts och vill speciellt lyfta fram allmänhetens bidrag genom de vittnesmål som ledde till att polisen kunde hitta flyktfordon och mordvapen.

– Allmänheten har varit polisen behjälplig med information som varit avgörande för att kunna klara upp det här fallet, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottlossningar i Göteborg

Mer i ämnet