Journalisterna Cecilia Lönnehed och Angelica Afzelius tog emot priserna.

Prisregn över SVT Nyheter Väst

Uppdaterad
Publicerad

Bästa granskning och bästa publikdialog. Två vinster till SVT Nyheter Väst när SVT utsåg vinnarna i tävlingen Sverigepriset.

Tidig lördagskväll presenterade SVT vinnarna i tävlingen Sverigepriset. Prisutdelningen hölls i Berwaldhallen i Stockholm, i samband med en inspirationsdag som företaget håller för landets medarbetare som jobbar med SVT Nyheter.

SVT Nyheter Väst vann priset för bästa granskning och bästa publikdialog, med granskningarna Svenneberget och Blocketbluffarna.

– Det känns ju jättehäftigt såklart. Med Svenneberget visade vi diskriminering, som är något folk utsätts för hela tiden. Det påverkar många människor och är väldigt svårt att granska, säger Sofia Nordén, reporter på SVT Nyheter Västs redaktion i Angered.

Varför är det svårt att granska?

– Det är svårt att bevisa hur någon blir diskriminerad. Den här gången handlade det om en hyresvärd i Bergsjön som valde personer med traditionellt svenskklingande namn.

Läs mer om Svenneberget här: Sofia Nordén om granskningen

Mycket hat men också positiva reaktioner

Granskningen av Svenneberget startade i ett samtal mellan reportern Sofia Nordén och journalistpraktikanten Carolin Gadallah. Carolin berättade för Sofia om fenomenet kring ”Svenneberget” – ett område i Bergsjön som alla pratar om.

– Då tänkte jag att vi måste granska detta. Vi journalister får inte släppa sådana granskningar som berör folks vardag, säger Sofia Nordén.

Vad fick ni för respons av tittarna och läsarna?

– Jag personligen fick enormt mycket hat. Det får man alltid när man granskar den här typen av problematik som diskriminering i områden där det bor många utlandsfödda. Samtidigt fick vi också väldigt mycket positiv feedback.

”Vi utgick helt och hållet från publiken”

SVT Nyheter Väst fick också pris för bästa publikdialog för arbetet med Blocketbluffarna. Bakom jobbet står redaktören Anton Svendsen, onlinespecialist Cecilia Lönnehed och reportrarna Iva Horvatovic och Sofia Nordén.

– Det är fantastisk roligt att vi fått två priser. Det är mycket jobb bakom och väldigt roligt för alla inblandade, säger Anton, redaktör för både Blocketbluffarna och Svenneberget.

I Blocketbluffarna granskade SVT Nyheter sajten Blocket och personer som luras där.

– Det blev en livegranskning som vi velat genomföra länge. Det är ett väldigt roligt sätt att arbeta. Det är annorlunda och intensivt under en begränsad period och vi utgår helt och hållet från publiken. Vi var väldigt transparenta och tog med tittarna bakom kulisserna samtidigt som vi gjorde bra journalistik.

Vad sa Blocket om granskningen?

– De agerade på ett bra sätt. De välkomnade att bli granskade och var tillgängliga hela veckan.

Läs mer om arbetsmetoden och granskningen här: Blocketbluffarna

Blir det fler livegranskningar?

– Vi kommer definitivt göra fler. Jag kan redan nu avslöja för läsarna att vi i mars gör en ny livegranskning med publiken. Då kommer det handla om vardagsbrott, säger Anton Svendsen.

Fakta Sverigepriset

Sverigepriset är en tävling för de lokala nyheterna inom SVT och delas i år ut för andra gången.

Syftet med priset är att ge ett erkännande till all den journalistik som görs runt om i hela landet. Men syftet är också att ge feedback och förstärka ett pågående journalistiskt samtal.

Vinnarna i ett par av kategorierna får dessutom representera Sverige vid den årliga Circom-galan och tillsammans med Europas övriga public service-företag tävla om titeln ”Bäst i Europa”.

Sverigepriset delas i år ut i följande 6 klasser: granskning, publikmedverkan, videojournalist, online, minoriteter i samhället och mest originell och innovativ. 

Motiveringarna:

För priset i kategorin publikdialog: ”Vid första publicering fanns inte ens nyheten. Ni bjöd in publiken att gräva tillsammans med er, och följa arbetet i realtid. Tack vare en publikdialog som verkligen var på riktigt kunde ni göra flera bra avslöjanden om bedrägerier i mångmiljonklassen.”

För priset i kategorin granskning: ”För ett kreativt sanningssökande, där strukturell rasism blottläggs och där aningar besannas. En granskning som leder till både debatt och förändring. Svenneberget blir en symbol för att namn och bakgrund fortfarande spelar roll i sökandet efter tak över huvudet.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.