Foto: TT

Nio skott dödade tre personer

Uppdaterad
Publicerad

Det avlossades nio skott under mordnatten, då tre unga personer mördades i Uddevalla. Den äldre av bröderna medger vapenbrott.

Den äldre brodern erkände via sin advokat att han provskjutit de vapen som åklagaren menar ska ha använts vid morden.

– Det är två vapen som har använts på mordplatsen, sa åklagare Viktoria Karlson och hänvisade till de tekniska undersökningar som gjort.

Trippelmordet i Uddevalla

Hon presenterade också teknisk bevisning där krutrester påträffats på den yngre av de åtalade.

Hur förklarar han att har krutrester på sig?

– Det kommer vi diskutera väldigt mycket i rättegången. Krutstänk förflyttar sig och han har ju varit på brottsplatsen så det är inte så märkvärdigt, säger Claes Östlund som försvarar den yngre av de åtalade.

Stort intresse

Eftersom intresset var stort hade förhandlingarna delats upp i två salar. En för själva förhandlingen och en där åhörare kunde se förhandlingarna via en videoskärm.

Under förmiddagen presenterade åklagaren misstankarna mot de åtalade. Två av de misstänkta är bröder, 21 respektive 22 år gamla. Åklagarna beskrev ingående hur bröderna planerat morden, skaffat vapen, aktiverat nya mobiler och stämt träff med offren på Bävedalsvägen. Där sköt de kallblodigt ihjäl alla tre med totalt åtta skott, menar åklagarna.

Hämnd

Enligt åklagarna kan motivet till trippelmordet vara hämnd efter att bröderna blivit upprörda över att deras pappa blivit rånad och misshandlad i sitt hem.

Den yngre brodern förnekade att han skulle genomfört gärningen med sin äldre bror. Han erkänner att han blivit upprörd när han hörde att pappan blivit rånad. Men då ska han inte ha vetat vilka rånarna var. Den äldre brodern nekade också till mord, men hans försvarare ville återkomma om en del andra åtalspunkter.

En längre stund av rättegångens första dag ägnades också åt en redogörelse för telefontrafik som förekommit vid tiden för mordet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trippelmordet i Uddevalla

Mer i ämnet