Mannen ska genom våld hotat kvinnan att sälja sex. Kvinnan på bilden har inget med händelsen i artikeln att göra. Foto: TT

Tvingade kvinna sälja sex – häktas

Uppdaterad
Publicerad

En man i 20-årsåldern har häktats på sannolika skäl misstänkt för människohandel. Brotten ska ha skett under ett halvårs tid i Bulgarien, Tyskland och Trollhättan.

Det var i onsdags förra veckan som en kvinna, boende i Trollhättan larmade polisen om att hon tvingats sälja sex till flera män på olika platser runtom i Sverige, rapporterade P4 Väst under söndagen.

– Kvinnan berättade att hon hade blivit bortförd mot sin vilja av den här mannen. Sen ska hon ha blivit såld till flera olika män vid olika tillfällen i sexuella ändamål, berättade Carl-Anton Lindblom, inre befäl vid polisstationen i Trollhättan i helgen för GP.

Brotten ska ha skett i flera länder

Samma dag kunde polisen gripa och en man i 20-årsåldern, misstänkt på sannolika skäl för människohandel, alternativt koppleri och misshandel. Brotten ska ha begåtts under ett halvårs tid från augusti 2016 till januari 2017, och utförts i Bulgarien, Tyskland och Trollhättan. Mannen har nu häktats.

– Mannen är verksam i Trollhättan, det är där han bor. Men ingen av dem är från staden, säger åklagaren Thomas Ahlstrand.

Utredningen har nu förts över från polisen i Trollhättan till polisens människohandelsgrupp i region väst, och man kommer nu att förhöra de inblandade personerna.

– Vi håller på och försöka bekräfta det hon säger, och hitta stödbevisning till det, säger Mats Paulsson vid polisens människohandelsgrupp.

Anledningen till att det utreds i första hand som det grövre brottet människohandel, och inte koppleri, är att det finns någon form av våld eller hot i brotten.

– Det är visst form av tvång eller vilseledande i det här, säger Mats Paulsson.

Människohandel enligt lagen:

Den som genom olaga tvång , vilseledande, utnyttjande avnågons utsatta belägenhet eller med annat sådant otillbörligt medel rekryterar, transporterar, överför, inhyser eller tar emot en person i syfte att han eller hon ska exploateras för sexuella ändamål, avlägsnande av organ, krigstjänst, tvångsarbete eller annan verksamhet i en situation som innebär nödläge för denutsatte, döms för människohandel till fängelse i lägst två och högst tioår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.