Peter Dahlin var på väg till Thailand när han greps på Pekings flygplats. Foto: Privat/TT

UD: Gripen västsvensk mår bra

Uppdaterad
Publicerad

Peter Dahlin, som greps efter att ha arbetat för mänskliga rättigheter i Kina har nu fått träffa svensk ambassadpersonal i Peking. Enligt Sveriges Radio anklagas han för att ha finansierat kriminella aktiviteter.

– Vi arbetar intensivt med ärendet, säger Utrikesdepartementets presskommunikatör Veronika Nordlund.

Det har funnits oro kring hur Peter Dahlin mår eftersom han är i behov av mediciner, och ingen utomstående har tillåtits ha kontakt med honom. Men Utrikesdepartementets presskommunikatör Veronika Nordlund uppger nu för SVT Nyheter Väst att Peter Dahlin har tillgång till de mediciner han behöver, och att han efter omständigheterna mår bra.

För övrigt är UD förtegna kring mötet och hur man jobbar med fallet. Man uppger bara att man fortsatt arbetar ”intensivt med ärendet”.

Kinasvensk

Jobbar med juridiska frågor

Kina-forskaren William Nee vid Amnesty International i Hongkong har tidigare sagt till SVT att det är oklart exakt vilka procedurer som väntar den gripne.

– Eftersom han är utländsk medborgare har nog många hoppats att han bara skulle utvisas, men vi vet ännu inte vad som kan hända. Nästa formella steg är arrestering, därefter åtal och rättegång, sa William Nee.

”Våra krav kvarstår”

Peter Dahlin arbetar med juridiska frågor på organisationen Chinese urgent action working group.

Enligt Sveriges Radio anklagas Peter Dahlin för att ha finansierat kriminella aktiviteter.

Amnesty International fortsätter att följa ärendet och menar att Peter Dahlin inte utgör något hot mot Kina.

– Våra krav kvarstår. Dels att han omedelbart friges och dels att han ska få träffa sin familj och sitt juridiska ombud, säger Ami Hedenborg, pressekreterare på Amnesty.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kinasvensk

Mer i ämnet