Undvik kräksjukan – spola med stängt lock

Uppdaterad
Publicerad

Här är nya tipset hur du skyddar dig från vinterkräksjukan: Spola toaletten med stängt lock.

– Det kan ligga något i det rådet, säger Peter Ulleryd, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland.

Det finns tecken som tyder på att vinterkräksjukan slår till tidigare än vanligt i år. Det klassiska sättet att skydda sig på brukar handla om att tvätta händerna efter toalettbesök och innan man äter för att minska risken för att få och sprida vinterkräksjukan. Men nu uppmanar Södra Älvsborgs sjukhus i sociala medier att man ska ha stängt toalettlock när man spolar, det rapporterar radio P4 Sjuhärad.

– När man spolar så blir det en aerosol av små vätskepartiklar som kommer upp från toaletten, och dessa kan bära virus med sig. Det är i själva verket små bitar av avföring, så det kan ligga något i det rådet, säger Peter Ulleryd, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland.

Handtvätt effektivast

Själv tror han dock att traditionell handtvätt, det ständigt återkommande rådet, är det överlägset bästa sättet för att undvika smittspridning.

– Handtvätt är viktigare än att spola med stängt lock, slår Peter Ulleryd fast.

Och att det slarvas med handhygienen efter toalettbesök finns det flera oberoende undersökningar som visar.

– Det är långt ifrån 100 procent. Det är någonstans mellan 50-75 procent som tvättar händerna efter toalettbesök, säger Peter Ulleryd.

Influensa runt hörnet

Den som har otur kan drabbas av vinterkräksjuka flera gånger per säsong. Men vissa är immuna mot den vanligaste varianten. Enligt Peter Ulleryd handlar det mest om sunt förnuft när det gäller hur man undviker smitta – och undviker att sprida den vidare.

– Ja, i det är ingen ny rocket science. Ett bra råd är att när man varit sjuk och slutat kräkas, då ska man avvakta två dagar innan man går till jobbet eller tar barnen till förskolan, säger han och fortsätter:

– Det är tyvärr så att vi har mer infektion nu på vintern. Det går mycket hosta och snart kommer influensan också. Fast den kan man ju å andra sidan vaccinera sig emot, säger Peter Ulleryd.

Så undviker du smitta

  • Vinterkräksjuka smittar både genom direkt och indirekt kontakt med smittade personer. Även dricksvatten, råa skaldjur och grönsaker som förorenats med avloppsvatten kan sprida viruset.
  • Viruset är mycket smittsamt med en kort inkubationstid, vanligtvis kommer symptomen inom två dygn. Symptomen är illamående, kräkningar, diarré, buksmärtor, huvudvärk, yrsel och feber.
  • Bästa sättet att skydda sig är god handhygien. Handsprit biter inte på viruset, utan det bästa är att tvätta händerna med tvål och vatten. Torka sedan av händerna med pappershanddukar.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.