Foto: TT

Unga kvinnor i utsatta områden använder mindre preventivmedel

Publicerad

Kvinnor i socialt utsatta områden i Göteborg använder mindre preventivmedel jämfört med andra stadsdelar, visar en studie från Sahlgrenska akademin. Det oroar forskaren Ingela Lindh. 

– Oplanerade graviditeter är i sig naturligtvis jobbigt för den som råkar ut för det så då vill vi förhindra detta genom att satsa på en god preventivmedelsanvändning för kvinnorna, säger Ingela Lindh, forskare och barnmorska för obstretrik och gynekologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg. 

Hon har under 30 år, mellan 1981 och 2011, tittat på hur unga kvinnor i Göteborg använder preventivmedel. Studien sträcker sig över fyra generationer och omfattar 3.129 kvinnor i åldern 19 år. 

I studien har det visat sig att andelen kvinnor som blir mammor innan de fyllt tjugo år minskat från 4,4 procent till 1,6 procent. Och att användningen av preventivmedel har ökat bland unga kvinnor. 

Kvinnor i utsatta områden skippar preventivmedel 

Men något som oroar Ingela Lindh är att kvinnor i socialt utsatta områden använder mindre preventivmedel är kvinnor från andra områden i Göteborg. Under studiens sista år, 2011, visade till och med att unga graviditeter ökat i de områdena. 

– Vad vi framför allt tror är att det är lägre kunskapsnivå, där man kanske tar större risker och är mer socialt utsatt. Det är lägre utbildning, fler står utanför arbetsmarknaden och fler har mindre pengar att leva på. Nu ska ju preventivmedel bli gratis för kvinnor under 19 år men det var det inte på den tiden för studien, säger Ingela Lindh. 

Politiska insatser krävs 

Hon anser att man måste göra en bred insats i hela landet på ökad kunskap kring sex och samlevnad och preventivmedel. Ingela Lindh jämför med satsningar på mindre rökande som ett bra exempel. Då menar hon att även de utsatta områden kommer att följa med i den utvecklingen. 

– Det krävs högre kunskapsinsatser i de här områdena. Öka på utbildningen i skolan kring sex och samlevnad. Det är inte obligatoriskt i dag och det måste man lyfta på politisk nivå. Överlag behöver vi större samhällsinsatser när det gäller sex och samlevnad och preventivmedel, säger hon. 

Vilka preventivmedel slarvas det med? 

– Vi vet att p-piller är lättare att glömma och lättare att sluta med. Sätter man in en spiral måste man gå till barnmorska för att få den uttagen så det är bra att satsa på sådana långtidsverkande preventivmedel.

Så undviker du graviditet

Kondom 

Femidom 

Spiral 

P-stav 

P-piller 

P-ring 

P-spruta 

P-plåster

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.