Ett bråk mellan elever orsakade stor oro på Kronan under måndagen. Foto: SVT

Ungdomsvård efter stryptag på skola

Uppdaterad
Publicerad

Misshandeln fångades på film och eleven fälldes. Men åklagaren är inte nöjd.

– Jag kan redan nu säga att jag kommer överklaga domen, säger åklagaren Thomas Willén till P4 Väst.

Det var den 19 december förra året som polis och ambulans ryckte ut till grundskolan Kronan i Trollhättan. Två elever hade hamnat i bråk, där den ena hade tappat medvetandet. En 15-årig elev greps omedelbart av polis och hans skolkamrat fördes till sjukhus.

Allt fångades av övervakningsbilder. Enligt åtalet visade de hur den misstänkte delat ut ett kraftigt knytnävsslag i ansiktet och sedan tagit ett kraftigt stryptag med ett armlås på sin skolkamrat så att han förlorade medvetandet

”Väl dokumenterat”

Vänersborgs tingsrätt valde att inte häkta eleven. Istället beslut socialtjänsten att pojken skulle omhändertas och placeras på LVU-hem, men misstankarna om mordförsök alternativt grov misshandel fanns kvar. Inför rättegången menade åklagaren Tomas Willén att bevisningen var god.

– Brottet är väldigt väl dokumenterat eftersom allt spelades in av en övervakningskamera, sa han då SVT Nyheter Väst.

Ungdomsvård

I dag avslutades rättegången mot pojken och domen meddelades i anslutning till det, med hänsyn till gärningsmannens unga ålder. Enligt tingsrätten gick inte det att bevisa att det handlade om mordförsök, därför dömdes eleven istället för misshandel, till ungdomsvård, rapporterar Sveriges Radio P4 Väst.

Åklagaren var inte nöjd, trots den fällande domen.

– Jag kan redan nu säga att jag kommer överklaga domen, säger åklagaren Thomas Willén till P4 Väst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.