Mugg full av frystorkade syrsor. Foto: SVT

Universeum förbjuds sälja insekter som snacks

Uppdaterad
Publicerad

Universeum i Göteborg har under en längre tid sålt larver och syrsor som snacks. Men nu är det slut med det, sedan kommunen förbjudit försäljningen.

Miljöförvaltningen fick nys om de olagliga produkterna via en anmälan om att skolelever fått magsjukesymtom efter att ha ätit syrsor med sourcream-smak.

I Sverige liksom i de flesta EU-länder är det inte tillåtet att sälja insekter som livsmedel. Universeum har dels sålt insekterna, dels erbjudit gäster att provsmaka.

Vetenskapscentrets butikschef Linde Vernie Ekberg säger till Nyhetsbyrån Siren att de förlitat sig på informationen från återförsäljaren, som bedyrat att det handlat om lagliga produkter.

Inget samband mellan magsjuka och syrsor

Kommunens livsmedelsinspektör Sara Udéhn förklarar att det inte finns något belagt samband mellan syrsorna och magsjukebesvären.

– En elev ska ha mått illa och en annan kräkts, enligt den anmälan som vi fick in. Men eftersom vi inte fått besked om några fler fall har vi inte utrett det vidare, säger hon till Siren.

Universeum har nu tagit bort insekterna från sortimentet. Miljöförvaltningen slår i ett separat beslut även ned på det företag i Göteborg som sålt insekterna vidare till Universeum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.