Uppmuntrades att promenera – hade cancer

Publicerad

En kvinna i Trollhättan sökte vård på en vårdcentral med smärtor i magen och med problem att andas. Av distriktssköterskan fick hon beskedet att det handlade om magkatarr. Men det visade sig senare vara cancer.

Första gången patienten sökte vård för sina magbesvär var sommaren 2013. Distriktssköterskan på en vårdcentral i Trollhättan lämnade beskedet att det troligtvis berodde på stress och oro och att hon därför fått magkatarr.

”Ät rätt och promenera”

Men smärtorna fortsatte och i november samma år sökte kvinnan på nytt hjälp på vårdcentralen. Hon klagade på en stor svullen buk och att hon hade problem att andas. Råden hon fick var att äta rätt och att ta promenader.

Åtta liter vätska i magen

Det dröjde dock inte länge innan kvinnan sökte akut sjukhusvård och där konstaterades att hon hade en utbredd tumörväxt (cancer) samt runt åtta liter vätska i buken.

Risk för allvarlig vårdskada

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, riktar nu kritik mot vårdcentralen. De tycker att vårdcentralen inte tagit kvinnans symtom på tillräckligt stort allvar och att kvinnan utsattes för risk att drabbas av allvarlig vårdskada.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.