Foto: SVT

Uti bôgda gör storsuccé

Uppdaterad
Publicerad

Humorserien Uti bôgda är höstens största succé på SVT Play. Men alla gillar inte Åke och Håkan med vänner. Serien har fått kritik för att den gör narr av folk på landsbygden.

– Då har man inte fattat att vi driver med oss själva, säger Jon Lönn, seriens regissör.

Med över en halv miljon starter i SVT Play kan man konstatera att Västgötaserien Uti bôgda blivit en riktig hit.

Serien bygger på sketcher som skildrar livet på landsbygden. Men karaktärerna har inte fallit i god jord hos alla. På SVT:s facebookkonto har tusentals personer kommenterat serien. En del sågar den vid fotknölarna:

”Narr av människor på landsbygden, nedlåtande syn av människor som har/kan ha svårt socialt, fy fan vad lågt av er,rent jävla skrämmande!”, skriver en man.

”Sluta ödsla licensavgiften på lyteskomik”, skriver en annan.

”Vi är vanliga knegare”

Jon Lönn, som är seriens regissör, tar kritiken med ro.

– Den är ju helt felriktad. Vi lever i den miljön som vi skämtar om. Hela gänget är vanliga knegare, jag tror till och med att några har sina privata arbetskläder på sig i serien.

– Sedan är det så med humor att alla tycker inte att allt är roligt. Vi verkar ju i buskisgenren, som debatterats i en evighet.

Brokig tittarskara

Mest möter han dock människor som uppskattar serien. Jon Lönn är nöjd med att tittarspannet är så brett.

– En man berättade att han visat ett avsnitt för sin 80-åriga mamma. Hon kiknade av skratt när en dam blev överkörd av en traktor. Och jag har mött föräldrar som nästan klagar över att deras barn går omkring och drar kommentarer från serien hela tiden.

Serien har inneburit det stora genombrottet för humorkollektivet Kass humor.

I onsdags lades det sista avsnittet om Åke och Håkan och de andra västgötarna ut på SVT Play och på fredagskvällen sänds avsnittet i TV. Än är det inte klart om serien återkommer.

– Men samtal förs i detta nu, säger Jon Lönn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.