Falköpings bibliotek var en av mötesplatserna för utpressare och offer. Foto: Sveriges Radio P4 Skaraborg

Utpressare ringde offer under polisförhör

Uppdaterad
Publicerad

Efter nästan ett år av hot och utpressning vände sig den utsatte mannen till polisen. Under ett pågående polisförhör när offret berättar vad han utsatts för ringer utpressarna upp och vill ha mer pengar.

De två misstänkta personerna, båda födda på 90-talet, åtalades vid Skaraborgs tingsrätt i onsdags för att ha pressat en utvecklingsstörd man under nästan ett års tid på omkring 35.000 kronor, vilket SVT tidigare rapporterat om.

Enligt åtalet ska de två personerna hotat att döda eller skada mannen, slå sönder hans egendom och offentliggöra en inspelning där mannen ska ha erkänt ett påstått sexuellt övergrepp.

– Mannen har mått väldigt psykiskt dåligt och känt sig tvungen att gång på gång betala ut pengar till de åtalade, säger åklagaren Berit Andreasson.

Ringde upp offret under polisförhör

Efter nästan ett år av hot och utpressning tog mannen kontakt med polisen, och när han berättar i polisförhör vad han utsatts för så ringer en av utpressarna upp honom och säger att han vill ha ”cashen”. Det rapporterar P4 Skaraborg.

Mannen kommer överens med utpressaren om en tid och plats i centrala Falköping där de ska mötas upp och där han ska överlämna 5.500 kronor.

Stämmer möte med utpressarna

Vad utpressaren då inte vet är att polisen hör samtalet och efter det förbereder ett gripande i samband med mötet.

När mannen möter upp utpressaren så är flera civilklädda poliser på plats. Efter att utpressaren försökt fly från platsen kan polisen handfängsla och gripa honom.

Den misstänkte utpressaren som är i 20-årsåldern har även vid ett flertal tillfällen haft en medhjälpare, en 16-årig kvinna som nu också åtalas för utpressningen. Mannen har erkänt brott, medan kvinnan medgivit vissa omständigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.