Säpo utreder nu kopplingar mellan tre bomber i Göteborg. Foto: SVT

Nazistkopplingar utreds efter bombvåg

Uppdaterad
Publicerad

Säpo utreder nu eventuella samband kring tre bomber i Göteborg, varav två påträffats på flyktingboenden. En medlem i den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen sitter häktad för ett av dåden.

Som SVT Nyheter Väst berättade under torsdagen har Säpo tagit över utredningen av de båda bomberna som riktats mot flyktingboenden i Göteborg i januari.

Nu bekräftar förundersökningsledaren att man även utreder eventuella samband med ett tredje bombdåd, det som riktades mot vänsterorganisationen Syndikalisternas lokal i Göteborg i november förra året.

Sprängladdningar i Göteborg

– Det stämmer att jag leder alla tre förundersökningarna, säger Mats Ljungqvist, kammaråklagare vid riksenheten för säkerhetsmål.

Det var i november som en bomb exploderade vid Syndikalistiskt forum nära Linnéplatsen i Göteborg. Ingen människa skadades men det blev stora skador på fasaden.

Likheter i utförande

Häromveckan häktades en man i  20-årsåldern misstänkt för det dådet. I samband med det sa Mats Ljungqvist till SVT Nyheter Väst att det rörde sig om en tidsinställd bomb och att det bara var en slump att ingen skadades.

SVT Nyheter Väst såg under torsdagen en bild på den bomb som hittades vid flyktingboendet på Lilleby camping i onsdags. Den innehöll bland annat ett tidtagarur.

Åklagaren vill inte säga om den detaljen bidrar till att man söker eventuella samband.

– Det kommenterar jag inte, säger han.

Åklagaren vill överhuvudtaget inte säga vilka eventuella likheter som finns mellan dessa två dåd, samt bomben som exploderade tidigare i januari vid ett flyktingboende i Järnbrott där en person skadades mycket allvarligt.

– Det som är gemensamt för händelserna är att det i alla fallen handlar om skarpa sprängladdningar som har placerats ut. Vi kan inte utesluta att det finns ett samband, säger han.

Ökänd organisation

Den man som har häktats misstänkt för den första bomben är medlem i Nordiska motståndsrörelsen. En nazistisk organisation som enligt forskare har mycket våldsamma tendenser.

– De pratar om revolution och att de om så krävs ska ta makten med hjälp av våld. Samtidigt skulle de aldrig erkänna inblandning i den här typen av händelser, säger Christer Mattsson, utvecklingsledare vid Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet som forskar kring politiskt våld.

Mattsson kan inte uttala sig om huruvida det är troligt att det är NMR som ligger bakom bomberna. Inte heller åklagaren gör det.

– Händelserna är oerhört allvarliga oavsett vem som ligger bakom. Det är inte säkert att det är denna rörelse som ligger bakom, det kan också vara andra personer som är inspirerade av samma ideologi eller så kan det vara något helt annat, säger åklagaren Mats Ljungqvist.

Den häktade medlemmen nekar till all inblandning i bombdådet mot Syndikalisterna.

”Politisk terror”

Christer Mattsson menar ändå att NMR måste uppmärksammas mer som ett konkret samhällshot.

– Jag vill hävda att de sysslar med politisk terror. Vi ska inte glömma att ett kommunalråd i Skurup avgick förra året på grund av hot från nazister, säger han.

Enligt Christer Mattsson är det svårt att säga hur mäktiga NMR är.

– Det vi ser är att antalet aktiviteter ökar markant. Även antalet individer som deltar i NMR:s aktiviteter ökar, säger han.

SVT Nyheter har talat med Per Öberg, talesperson för NMR. Han säger att organisationen förbjuder sina medlemmar att begå våldsdåd.

– Samtidigt har vi förståelse för att enskilda individer agerar på olika sätt med tanke på hur samhällsutvecklingen ser ut.

Per Öberg förnekar att organisationen skulle ha något med bombdåden att göra.

– Vi utgår också från att vår medlem är oskyldigt anklagad för det bombdåd han sitter häktad för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sprängladdningar i Göteborg

Mer i ämnet