Tre personer mördades på skolan Kronan i Trollhättan. Foto: SVT

Efter Kronan-attacken: Krisvården kan förbättras

Uppdaterad
Publicerad

NU-sjukvårdens agerande efter attacken mot Kronan har nu utretts. I en rapport konstateras att det allra mesta hanterades väl – samtidigt som det riktas kritik mot sjukhusets katastrofmedicinska beredskapsplanen.

Under nästan ett dygn hade NU-sjukvården höjd beredskap på sjukhuset NÄL efter det att attacken mot skolan Kronan i Trollhättan den 22 oktober 2015 ägt rum.

– Det var en extrem händelse. Inte bara för att vi hade svårt skadade patienter, det har vi varje dag, utan för att omständigheterna var så annorlunda. Många anhöriga strömmade till sjukhuset och ville ha information, stöd och tröst. Det var en utmaning för vår krisorganisation, säger Anders Kullbratt, planeringschef inom NU-sjukvården.

Skolattacken i Trollhättan

Under dagen samlades runt 300 anhöriga i sjukhuset och knappa fyra timmar efter att attacken ägt rum hade sjukhusets pressjour tagit emot 340 samtal.

God kvalité på vården

I sin helhet bedömer analysgruppen, som bestått av sju tjänstemän och forskare från offentliga verksamheter som är specialiserade på krishantering, att vårdpersonalen gjorde ett gott arbete. Att tre av de fyra patienter som vårdades dog berodde på omfattningen av deras skador och inte på vårdens kvalité.

Men det finns utrymme för förbättringar. Vid flera tillfällen gjorde medarbetare och chefer avsteg från den katastrofmedicinska beredskapsplanen. Den förbättringspotential man ser handlar om att tydliggöra roller, ansvar och rutiner.

Personalen improviserade

– Personalen är kreativ och initiativtagande, men det ska också stå i planen att man ska kunna vara det så att man kan känna sig trygg i sin roll. Man ska inte slaviskt följa sin roll utan det hör till att man improviserar, säger Anne-Lii Kivi, regionutvecklare, enhet säkerhet i Västra Götalandsregionen.

Som exempel på det nämns att personal på akutmottagningen arbetade utanför beredskapsplanen så att man stod bättre beredd när den första ambulansen anlände 10.43 – 44 minuter efter larmsamtalet till polisen. 

Förbättringsarbete påbörjat

Inom NU-sjukvården välkomnar man kritiken och säger att förbättringen av den katastrofmedicinska beredskapsplanen redan var påbörjad, under året hade man haft två stabslägen i samband med att sjukhuset tappade sin vattenförsörjning.

– Vi lärde oss när planen prövades praktiskt att den måste utvecklas mer. Det här är en utredning som kommer att hjälpa oss bli bättre, säger Anders Kullbratt.

Rapporten om den 22 oktober 2015

Polisen fick larmet kl. 10.09 torsdagen den 22 oktober 2015.

Den första ambulansen larmades kl. 10.13 och anlände kl.10.22.

De första uppgifterna angav minst tio skadade, både vuxna och barn.

Totalt nio ambulanser larmades.

Fem personer fick livshotande skador.

En person avled på plats.

Fyra patienter fick vård på NÄL.

Två av patienterna avled på NÄL samma dag.

Cirka 300 närstående kom till NÄL under torsdagen.

Presstjänsten fick 340 samtal de första timmarna.

En patient avled av skadorna sex veckor efter händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolattacken i Trollhättan

Mer i ämnet