Foto: Anna Cassel/SVT

Utställning som vill provocera

Uppdaterad
Publicerad

”Promiseland” på HDK i Göteborg använder provokationer för att få ut budskap om migration.

Utställningen ”Promiseland” görs av designeleverna på HDK vid Göteborgs universitet. Temat är migration och tanken är att konstnärerna ska utrycka sig provokativt för att få ut budskapet. Designern Frans Karlsson tycker att de privilegierades perspektiv är ett exempel.

– Här har vi fått använda vår kontsnärliga kreativitet för att belysa de här frågorna. Det känns som det bästa sättet att använda sitt skapande på tycker jag, säger Frans Karlsson.

Designern Sofia Florell har designat ett konstverk om att fly krisen.

– Jag tycker att det är väldigt provocerande hur man gärna känner att detta är vår kris, så jag ville lyfta frågan om vem som verkligen är offer för denna kris. Är det vi eller de som faktiskt flyr för sina liv. Därför har jag skapat en bubbla som provocerar på det sättet att den är till för i detta syfte oss privilegierade att kunna ta på oss för att fly krisen så som vi ser den, säger Sofia Florell.

Oavsett hur provocerande designen är, och vilken flykt som skildras, så är målen höga efter utställningen.

– Min personliga förhoppning är att människor som besöker utställningen kommer att vilja engagera sig för att hjälpa flyktingar och papperslösa i Sverige, säger Frans Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.