Niklas Larsson övertalade sin far och farbror att satsa för att bygga ett eget mejeri. Foto: SVT

Vänder Arla ryggen – startar eget

Uppdaterad
Publicerad

Det historiskt låga mjölkpriset gör att bönder nu överger mejerijätten Arla. I Västsverige har flera gårdar startat egna mejerier den senaste tiden och fler är på gång.

– Det är en chansning och går inte den här chansningen så är det kört, säger mjölkbonden Niklas Larsson från Bredared.

Förra sommaren var motivationen och framtidstron körd i botten på Holmryds gård i Bredared utanför Borås. Miljontals kronor hade investerats på att bygga en ny ladugård. Samtidigt började mjölkpriset dala och gården fick stora problem med lönsamheten.

Niklas Larsson började då att övertala sin far och farbror, som äger gården, att satsa ytterligare några miljoner för att bygga ett eget mejeri.

Tio månader och fyra och en halv miljoner kronor senare stod allting klart. I maj gick de första leveranserna ut till fyra butiker i Borås:

– Det är glädje nu när det är igång, säger Niklas Larsson och ger oss en rundtur bland mjölktankar, kylrum och pastörisator.

Intresse för närproducerat

I mitten av det sterila rummet som är själva mejeriet, står en skrymmande paketeringsmaskin som dånar och pumpar ut förpackningar fyllda med mjölk från gårdens 70 kossor.

– Det fanns direkt ett stort intresse från butikerna. Jag tror att det är det här kunderna vill ha. Många har sett gård efter gård läggas ner och de är nog måna om att de som finns nära finns kvar, säger Niklas Larsson.

Fler i startgroparna

Enligt siffror från Livsmedelsverket har 29 gårdsmejerier startat upp runt om i landet sen juni förra året. Fyra av de som startat upp är verksamma i Västra Götaland och enligt intresseorganisationen Lokalproducerat i väst står minst fyra mejerier till i startgroparna.

Arla erbjuder i dagsläget 2 kronor och 30 öre per liter mjölk. Niklas Larsson räknar med att de nu i egen regi kommer att kunna dubblera lönsamheten:

Vi kommer få ut 8 till 9 kronor per liter mjölk. Men då ska det också distribueras, paketeras och säljas. Vi kommer även behöva ha fler anställda som kan sköta mejeriet, säger Niklas Larsson.

Helt säker på att mejeriet kommer att rädda gårdens ekonomi är Niklas Larsson inte. Men nysatsningen har ingjutit framtidstro till gården igen:

– Vi satsar och hoppas på att det går bättre. Tidigare fick vi halta runt och det var inte roligt att ha det så, säger Niklas Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.