Här körde föraren körde på fel sida vägen. Foto: Polisen förundersökning

Vansinnesfärd på motorcykel – försökte köra ifrån polis

Uppdaterad
Publicerad

Utan körkort på en motorcykel med körförbud försökte 20-åringen köra ifrån polisen. I runt 100 kilometer i timmen passerade han både korsningar och övergångställen samt körde på fel sida vägen. Nu åtalas han för vårdslöshet i trafik och olovlig körning.

– Det kunde gått betydligt värre än vad det gjorde, säger Hampus Sabel, åklagare vid åklagarkammaren i Skövde.

Den vilda färden inträffade en sen kväll i slutet av augusti när 20-åringen körde med motorcykel genom centrala Falköping. Polisen observerade att motorcykeln saknade registreringsskyltar och misstänkte att föraren var drogpåverkad och tog upp jakten i uppemot 100 kilometer i timmen. Men trots blåljus och siren stannade inte föraren. Enligt polisen passerade motorcykeln både korsningar och övergångsställen utan ha koll på varken fotgängare eller mötande trafik.

– Han kör fort mitt i centrala Falköping och det är rena turen att ingen går vid övergångsställena, säger Hampus Sabel.

Fel sida vägen

Efter en skarp högersväng klarade inte 20-åringen att hålla sig i rätt körfält utan fortsatte en bit på fel sida vägen. Vid en korsning vid riksväg 46 lyckas polisen till slut köra ikapp och stänga in honom. Enligt polisens utredning touchar föraren i polisbilens högersida och går omkull. När polisen griper honom klagar han på både smärta i knä och handled.

Enligt polisen framfördes motorcykeln på ett mycket vårdslöst sätt och totalt passerades tolv korsningar i hög hastighet. 20-åringen har erkänt gärningarna och i förhör har han sagt att han inte inte hade koll på eventuell trafik. Hans avsikt var att komma undan polisen eftersom han saknade körkort och att motorcykeln var belagd med körförbud.

Troligt åklagare yrkar på böter

Nu har åtalas 20-åringen vid Skaraborgs tingsrätt för vårdslöshet i trafik och olovlig körning. Vad åklagaren kommer yrka på för straff är inte helt bestämt.

– Det får vi se vid rättegången med jag skulle tro att det handlar om ett bötesbrott, säger Hampus Sabel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.