Stridsbåt 90 ur 203:e Amfibieskyttekompaniet i Stockholms skärgård på söndagen under den marina övningen Swenex 1, 2016. Båten på bilden har inget med texten att göra. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vansinneskörande officer får 560.000 i avgångsvederlag

Publicerad

Den officer som gav sig ut på en vansinnesfärd med en stridsbåt i Göta kanal, och som sedemera blev av med sitt jobb, har nu fått ett avgångsvederlag på över en halv miljon kronor.

En officer gav sig ut på en vansinneskörning i fjol i Göta kanal, något som ledde till att officeren senare avskedades. Nu får mannen 560.000 kronor i avgångsvederlag av Försvarsmakten.

– Vi ansåg inte att det fanns någon saklig grund för att skilja honom från anställningen, säger ombudsman Conny Jansson på Officersförbundet till Nyhetsbyrån Siren.

Officersförfundet motsatte sig avskedsbeslutet. Avgångsvederlaget motsvarande 14 månadslöner och ska betalas ut nu i dagarna.

35 knop istället för 5

– Utifrån den rättspraxis som finns såg vi inte att det handlade om ett så pass allvarligt agerande att han skulle skiljas från tjänsten. Men nu finns det ett beslut om förlikning som inte kommit till om inte arbetstagaren accepterat det, säger Conny Jansson.

Det var i augusti förra året som officeren tog en stridsbåt baserad på marinbasein i Karlskrona, ut på en tur i Göta kanal.

I slussområdet mellan Norrkvarn och Tåtorp i Västergötland höll båten över 35 knop på ställen där hastighetsbegränsningen var bara fem knop, medan farter på mellan 20 och 30 knop nåtts längre västerut på en sträcka mellan Vänersborg och Ale.

Färden slutade med att en båt prejades in i ett träd, en besättningsman föll överbord, och en sluss var ytterst nära att förstöras, enligt Försvarsmaktens egna utredning. Enligt Kanalbolaget var en olycka nära förestående vid flera tillfällen under vansinnesfärden.

Hävdar att båten var tvungen att köras snabbare

Försvarsmaktens personalansvarsnämnd ansåg i sitt avskedsbeslut i maj att mannen äventyrat säkerheten och ”uppvisat ett synnerligen dåligt omdöme”.

En annan hög officer som var med i båten utan att ingripa fick samtidigt 30 dagars löneavdrag.

Officeren själv har sagt att snäv och dålig planering från de ansvariga ledde till att båten var tvungen att köras fram snabbare än planerat till slutmålet på ostkusten.

LÄS MER: Försvarsbefäl sparkas efter vansinnesfärd

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.