Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vårgårda är en av kommunerna som får sämst betyg av Suicide Zero. Så jobbar de med frågan. Foto: SVT

Vårgårda och Lysekil får sämst betyg av Suicide Zero – för arbete mot självmord

Uppdaterad
Publicerad

Fyra kommuner i Västra Götaland får rött i Suicide Zeros kommunbarometer 2024. Vårgårda tillsammans med Lysekil, Bollebygd och Dals-Ed anses inte ha några tillfredsställande insatser alls för att motverka självmord.

– Det känns inte bra och vi kan göra mer, säger Bengt Hilmersson (C), kommunalråd i Vårgårda.

Undersökningen görs varje år av den ideella organisationen Suicide Zero. 231 av landets 290 kommuner har svarat på en enkät om sitt arbete med suicidprevention.

I Västra Götalands län fick 26 kommuner grönt ljus.

– Det har skett en kraftig ökning av kommuner som får grönt ljus i Västra Götaland. Hela 26 av regionens 49 kommuner till skillnad från fyra förra året. Vi ser även att flera kommuner gjort framsteg inom några viktiga områden, säger Marcus Eriksson, regionansvarig för Suicide Zero i Västra Götaland i ett pressmeddelande.

Bäst betyg får Tibro (29p) och Vara kommun (29p) och sämst får Vårgårda (8p) och Lysekils kommun (4p).

Hur jobbar Vårgårda kommun med frågan?

– Vi har utbildning för personal om att upptäcka psykisk ohälsa på arbetet. Men vi behöver göra mer, säger kommunalrådet Bengt Hilmersson (C).

Utmaningar för små kommuner

En stor utmaning för mindre kommuner är att hitta rätt kompetens och att vårdmottagningar läggs ner. Vårgårda kommun har precis anställt en ny anhörigsamordnare som ska ge stöttning.

– Större kommuner som Borås kanske har tio personer som jobbar med en fråga medan här har vi en eller två. Hitta rätt person med rätt kompetens är en utmaning, säger Bengt Hilmersson (C).

Mobil psykiatri

2021 stängdes den psykiatriska akutmottagningen i Alingsås och i dag hänvisas Vårgårdaborna till Södra Älvsborgs sjukhus i Borås.

– Mobila läkare finns ju redan i Västra Götaland. Vi skulle lika gärna kunna ha mobil psykiatri. Det tror jag säkert skulle fungera. Sen kräver det ett annat arbetssätt och kanske ett sätt att vänja sig vid, säger Bengt Hilmersson (C).

Hör kommunalrådet Bengt Hilmersson (C) berätta mer i klippet.

HÄR FINNS HJÄLP OCH STÖD

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har självmordstankar eller självmordsplaner.

Nedan hittar du kontaktvägar till andra organisationer för stöd och hjälp.

Mind Självmordslinjen. Chatta via mind.se eller ringa 901 01. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället. Chatta via bris.se eller ringa/smsa 116 111. Alla dagar, dygnet runt.

Jourhavande medmänniska. Chatta lördag–tisdag klockan 21.00–00.00 eller ring 08-702 16 80 alla dagar klockan 21.00–06.00 .

Jourhavande präst. Ring 112 och be om att bli kopplad till jourhavande präst, alla dagar klockan 21.00–06.00.

SPES – Riksförbundet för Suicid Prevention och Efterlevandes Stöd. Chatta 14.00–15.30 och söndagar 18.30–20.00 eller ring 020-18 18 00 alla dagar klockan 19.00–22.00.

Vårdguiden. Ring 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård. Alla dagar, dygnet runt. Se en längre lista med kontaktuppgifter på 1177:s hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.