Till en början är det tre unga hannar som kommer till djurparken. Foto: Jeanette Liljedahl

Tillskottet: Världens mest hotade rovdjur

Uppdaterad
Publicerad

En hund som ser ut som en räv, och som är tuffare än en varg. Det är det nya tillskottet till Nordens Ark, som i fredags fick in tre asiatiska vildhundar. – Jag tycker folk ska komma och titta på dem, för de är väldigt lekfulla och aktiva, säger Tom Svensson, pressansvarig på Nordens Ark.

Det är världens mest hotade rovdjur som i fredags anlände till hägnet på Nordens Ark från en djurpark i England. I hela världen finns det bara några tusen djur kvar i vilt tillstånd, och de rävliknande hunddjuren är mer hotade än till exempel tigrar och snöleoparder.

– De påminner om svensk räv, fast lite större. Men de är betydligt tuffare, och jagar gärna byten som är flera gånger större än de själva, som hjortar, säger Tom Svensson.

I vilt tillstånd behöver arten stora ytor att leva på, och de största hoten mot djuren är att deras livsmiljöer krymper, men också att antalet bytesdjur blir allt färre.

Tre ungkarlar

Det är första gången som vildhundar, som i vilt tillstånd lever i flockar om 5-15 djur, kommer till djurparken. Än så länge är det bara tre hannar som tillkommit, men om ett år väntas också ett antal honor komma på plats. Men inte förrän hannarna acklimatiserat sig. 

– Det är inte ovanligt att små grupper med hannar bryter ut från flocken och lever separat. De får anpassa sig och komma till ro, och sen kommer damerna in i bilden.

Och vildhundarna kommer enligt Tom Svensson passa bra in bland de andra djuren i parken.

– De rör sig mycket och det händer mer omkring dem än med till exempel kattdjur, som mer ligger stilla. Så det är ett jätteroligt tillskott till parken.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.