Margrethe Odgaard är dansk textilkonstnär. Foto: TT

Världens största designpris till dansk formgivare

Uppdaterad
Publicerad

Den danska formgivaren Margrethe Odgaard tilldelas årets Torsten och Wanja Söderbergs och en miljon kronor.

Röhsska museets årliga designpris Torsten och Wanja Söderbergs pris med en prissumma på en miljon kronor går till den danska formgivaren Margrethe Odgaard. Danskan är textilformgivare och fokuserar på färger och mönster i sitt arbete.

Prisnämnden skriver i sin motivering att

Margrethe Odgaard använder textil som utgångspunkt i sin formgivning. Infallsvinkeln är på samma gång hantverksmässig, taktil och genomarbetad – hon tänker med händerna. Utifrån både poetiska och konsekventa färg- och mönsterstudier skapar hon sammanhang i en fascinerande process som är full av musikalitet.”

Margrethe Odgaard är född 1978 och utbildad på Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering.

Torsten och Wanja Söderbergs pris är med sin prissumma på en miljon kronor världens största designpris som delats ut årligen sedan 1994.

Från och med den 5 november i år visar Röhsska en utställning av och med årets pristagare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.