– Kom i tid, säger ordförande Karl-Erik Claesson. Foto: SVT

Världscupen lockar storpublik till Ulricehamn

Publicerad

47 000 biljetter är sålda till världscupen i längdskidor i Ulricehamn. Nu uppmanar arrangörerna åskådarna att komma i tid.

– Det kan givetvis bli köer, säger Karl-Erik Claesson, ordförande för Ulricehamn Ski Event AB.

Snökanoner sprutar lätta snömöln vid utkanten av Lassalyckans skidstadion. Ute på banan glider några ryska åkare fram. Karl-Eric Claessson står och blickar ut över det blivande målområdet då plötsligt en representant från internationella skidförbundet dyker upp.

– Very welcome, säger Karl-Erik Claesson.

Representanten berättar att han varit ute och tittat på banan. Karl-Erik Claesson flackar något med blicken. Men han behöver inte vara orolig. 

– It looks nice.

Representanten gillar uppenbarligen vad han sett. Tack vare snö som lagrats och över femtio snökanoner så har Ulricehamn löst snöfrågan. Nu återstår bara pistning av femkilometersslingan.

– Det ser fantastiskt ut, säger Karl-Erik Claesson.

Kan bli köer

Till tävlingarna väntas storpublik. 47 000 biljetter är redan sålda. Men arrangörernas prognos är att det kan komma totalt 55 000 åskådare sett över hela helgen. Något som ställer stora krav på logistiken. För att lösa anstormningen har antalet parkeringsplatser utökats. Besökarna kommer sedan att slussas upp med buss. Karl-Erik Claesson uppmanar folk att komma tidigt.

– Det kan givetvis bli köer. Det vore nog konstigt annars. Men vi gör allt för att förhindra det.

Storleken på arrangemanget syns också i antalet funktionärer. Totalt närmare 800 personer. Marie Gustafsson har hållit på med skidor hela livet. Nu bankar hon ner skyltar i marken som ska guida åkarna rätt i spåren under träningsdagarna inför helgens tävling. För henne var det självklart att hjälpa till.

– Jag tror inte man inser hur stort det här är. Det är helt fantastiskt. Hela staden är engagerad, säger hon.

Hejar på Hanna Falk

Hennes kollega Annica Berglund berättar att folk på stan ofta rycker tag i dem när de ser funktionärsjackorna. Den vanligaste frågan de får är var man ska stå längs spåret under tävlingarna. Hon brukar tipsa om backen vid Ryckåsen. Annica Berglund hoppas att publiken ska hjälpa hemmahoppet Hanna Falk till en fin placering.

– Jag hoppas att Hanna får en riktig upplevelse. Det kommer att bli världens jubel när hon åker här i skogarna, säger hon.

Världscupen i längdskidor i Ulricehamn

Lördag

Damer: 10 km fristil, individuell start.

Herrar: 15 km fristil, individuell start.

Söndag

Damer: 4x5 km stafett, Lagtävling med fyra åkare i varje lag.

Herrar: 4x7,5 km stafett, Lagtävling med fyra åkare i varje lag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.