Varmt väder kan öka på pollennivåerna. Foto: TT

Varmare väder på gång – Alblomningen kulminerar

Uppdaterad
Publicerad

Det är höga nivåer av pollen på sina håll i Västra Götaland. De kommande dagarna drar vårvärmen in över landet och alen blommar för fullt.

– Vi är mitt uppe i alblomningen. Den kulminerar under veckan, säger Åslög Dahl, ansvarig för pollenlaboratoriet i Göteborg.

Pollen är ett säkert vårtecken. Först blommar hasselträden och sedan kommer alen. Och det är alen som sprider allra mest pollen i luften för tillfället.

– Det är måttligt till höga nivåer just nu, säger Åslög Dahl.

Varmt väder på ingång

Alen blommar generellt mellan februari och maj. Den här säsongen började blomningen så tidigt som strax innan jul förra året.

– Vi är mitt uppe i alblomningen nu. Den kulminerar under veckan och sedan blir det nog mindre. Men det närmsta dagarna är det fortfarande al som märks, säger Dahl.

Sedan är det alm och sälg står näst på tur.

– Almen vet vi redan har börjat så smått, men det är inte så många som reagerar på den, säger hon.

Men samtidigt som alen kulminerar – och almen börjat komma igång – stiger nu temperaturen. Våren verkar äntligen anlända med bra väder under de kommande dagarna. Dessvärre innebär det också att pollennivåerna ökar.

– Det kommer att snabba på utvecklingen, säger Åslög Dahl.

Pollenfällor

För att hålla koll på nivåerna av de olika trädslagen har Åslög Dahl satt ut pollenfällort. En står på Östra Sjukhusets tak i Göteborg, en annan på Skaraborgs sjukhus i Skövde. Tidigare har det också funnits en i Bäckefors.

Själva fällan är en typ av behållare som suger in samma mängd luft som en människa gör per dygn. Inuti sitter en klibbig tejpbit som fångar upp partiklar från luften.

Tejpen granskas sedan ingående med hjälp av mikroskåp för att bedöma hur stora mängder som färdas i luften.

Hur ofta vittjar ni de här fällorna?

– Nu är det varje arbetsdag och så analyseras de nästa morgon, säger Dahl.

Så slipper du pollen i hemmet

Generella råd för att slippa pollenreaktioner är förstås att undvika att exponeras för de träd och växter som man är allergisk mot. Framför allt att inte träna när det är som värst.

– Och man får tänka på att ha förståelse för de som är allergiska. De kan bli trötta, irriterade och orkeslösa. Det går inte bara att säga ”ryck upp dig”, påpekar hon.

Men för att slippa ta med sig pollen in i hemmet finns det andra saker att tänka på. Till exempel att inte vädra under de värsta episoder, inte ens på natten, påpekar Dahl. Hon föreslår också att man kan duscha av håret innan man lägger sig för kvällen.

– Både en själv och hunden tar med sig pollen in. Det kan fastna i håret så man kan tänka på att ha nattmössa eller något sådant. Och man får följa pollenrapporterna, säger Åslög Dahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.