Under tisdagen var det rekordvarmt i Västsverige. Foto: TT

Värmesmockan: Hetaste höstdagen på 50 år

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen var det 26,9 grader varmt i Göteborg. Det är den högsta uppmätta temperaturen så sent i september sedan 1961. Kanske var det den varmaste dagen någonsin för årstiden.

Sommaren ger inte med sig. Under tisdagen svettades göteborgare och andra väst- och sydsvenskar i skuggan.

I bussar och spårvagnar i Göteborg var hettan närmast olidlig.

– I Göteborg hade vi 26,9 grader. Det är den varmaste dagen 13 september eller senare sedan minst 1961 när vi startade den här typen av mätningar, säger SVT:s meterolog Per Stenborg.

Varmast i Helsingborg

Även på andra platser i södra Sverige uppmättes för årstiden extremt höga temperaturer. Allra varmast var det i Helsingborg. Där var det 27,5 grader varmt.

Enligt Per Stenborg är det svårt att säga om det generellt var den allra varmaste dagen någonsin så här långt in i september. Men det är troligt.

– Värmerekordet i Göteborg, exempelvis, för september är 28,5 grader. Det var den 1 september 1983.

Generellt brukar alltså de högsta temperaturerna i september vara de allra första dagarna i månaden.

Så här långt in i september är det normala att temperaturerna har sjunkit avsevärt.

– Under tisdagen var det förmodligen värmerekord på många olika enskilda platser i södra Sverige, säger Per Stenborg.

Vädret påverkas globalt

En av orsakerna till värmeböljan är orkanen Hermine, som drabbade USA:s östkust i början månaden. Den har enligt meteorologerna inneburit att vädersystemen över Atlanten låst sig.

Det har lett till extrem hetta på flera håll i Europa, i Spanien har det varit över 40 grader och i England närmare 30 grader.

Enligt Per Stenborg är det svårt att direkt koppla värmen till klimatförändringar. Dock är det troligt att det finns en påverkan.

– Just en förskjutning av årstiderna verkar vara en typisk effekt av klimatförändringen här i Norden. Sommaren håller i sig längre, säger han.

Värmen kommer att stanna under onsdagen och torsdagen och det är inte omöjligt med ytterligare rekord. På fredag blir det svalare.

– Då blir det runt 20 grader i södra Sverige. Även det relativt höga temperaturer för årstiden, säger Per Stenborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.