Singelolycka i Östra Frölunda utanför Borås. Foto: Joakim Eriksson

Varnar för oväder: Kommer bli besvärligt

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen drog vinterovädret in över Västsverige. SMHI utökar sina varningar för snö och blåst i stora delar av landet. Flera tåg och färjor i södra Sverige har ställts in och ovädret kommer på vissa hålla sig kvar över kvällen.

– Det är riktigt besvärligt idag, med mycket blötsnö i Sjuhäradstrakten och mycket hårda vindar längs kusten, säger Nitzan Cohen, meteorolog på SVT.

SMHI har utfärdat en varning för stora delar av Västsverige. Värst väder väntas i Västra Götaland, Halland, Jönköping och Kronobergs län där SMHI utfärdat klass 2-varning för en kombination med mycket snö och starka vindar.

– Det är riktigt besvärligt idag, med mycket blötsnö med risk för drivbildning i Sjuhäradsbygden, säger Nitzan Cohen, meteorolog på SVT.

– Snön kommer att falla på tvären, säger Nils Holmqvist meteorolog på SVT.

Under dagen utökade SMHI sin klass 2-varning till att också gälla Västernorrland, Västerbottens kustland och norra Kvarken.

– Snöfallsområdet kommer in västerifrån och fortsätter österut. Det berör Götaland, Svealand och Norrland och därför ligger många varningar i flera olika landsdelar, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI, till TT.

Redan på morgonen rapporterades om avåkningar på isiga vägar.

– Vi har några några trafikolyckor som man kan förmoda är på grund av vädret, säger Björn Christoffersson, inre befäl på Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund.

Tåglinjer inställda

Bland annat körde en bilist av vägen i Östra Frölunda söder om Svenljunga. Där fick räddningstjänsten klippa upp taket på bilen, och en person fördes med ambulans till sjukhus med ryggsmärtor.

– Det är värst i Svenljungatrakten och åt Ulricehamnshållet. Där har det kommit mer nederbörd än i Borås. Där är det halt på vägarna, säger Björn Christoffersson.

Dessutom har flera tåg i södra och västra Sverige ställts in på grund av vädervarningen. Från onsdag morgon fram till lunch på torsdag går inga tåg på linjerna Jönköping–Halmstad, Nässjö–Vaggeryd, Uddevalla–Strömstad och Varberg-Borås.

– Vi följer väderutvecklingen noga och höjer vår beredskap vid behov. Att vi stänger vissa sträckor beror på träd som kan falla ner över kontaktledningarna och göra järnvägssträckorna strömlösa. Vi vill så klart inte riskera att resenärer blir sittande på ett strömlöst kallt tåg mitt i vintern, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson.

”Kommer bli en besvärlig dag”

Fler sträckor kan stängas med kort varsel, beroende på väderutvecklingen. Trafikverket räknar ändå med att tågtrafiken på stambanorna ska rulla. När det gäller trafiken på vägarna manar Trafikverket bilister att följa utvecklingen av vädret.

– Det kommer att bli en besvärlig dag i hela södra Sverige, sa Katarina Wolffram, presskommunikatör på Trafikverket, redan på tisdagen.

SMHI har även utfärdat varningar för andra delar av landet. Hårda vindbyar väntas i Blekinge, sydöstra Svealand och Öland och Gotland, dessutom är kulingvarning utfärdad för samtliga farvatten längs kusterna.

– Längs kusten är det mycket hårda vindbyar, och det kan förekomma stormbyar, säger Nitzan Cohen, meteorolog på SVT.

Skolor stänger

Två skolor i Borås, Rångedalaskolan och Dalsjöskolan fick stänga ner på grund av vädret. Totalt rör det sig om flera hundra elever som fick avbryta sina lektioner och åka hem.

– Bussbolaget som skjutsar hem eleverna kunde inte garantera att bussarna kommer fram senare under dagen, säger Dalsjöskolans vikarierande biträdande rektor Susanne Mandrén. Det har snöat på rejält här under förmiddagen, och kommer enligt prognosen fortsätta fram till tre i eftermiddagen, säger hon.

De båda skolorna räknar med att skolorna kommer att hålla öppet som vanligt under morgondagen.

Fakta: Klass 2-varning vid snö

Definitionen för en klass 2-varning för snöfall med kraftig drivbildning är: Det väntas minst 12 millimeter snö (i smält form) inom 12 timmar i kombination med frisk vind (över 8 meter per sekund).

Medför stora trafikproblem. Om det är nära nollgradigt kan det även bli störningar för el och teletrafik.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.