Bonden Jörgen Perssons 21.500 värphöns är 78 veckor gamla när de slaktas.
– Äggpackerierna kräver det, de värper fortfarande bra och jag hade kunnat ha kvar dem men packerierna vill ha det så, säger Jörgen Persson.
Slängs ner i köttkvarn
Hönsen avlivas först med koldioxid och förs sedan ned i en köttkvarn och mals till en färs med fjädrar, ben och näbb. Sedan går de in i en tankbil och färsen används sedan som minkfoder.
– Jag tycker att det är en bra metod, vi slipper transporterna för hönsen. Samtidigt är det självklart att det hade varit roligare om det hade gått till livsmedel, säger han.
Blir inte människofoder
Enligt veterinär Magnus Göransson finns det inga speciella nackdelar med metoden. Han är på plats under den första timmen för att kolla att koldioxidhalten är tillräcklig för att ta livet av hönsen snabbt nog.
– Fördelen är att de slipper transporterna. Nackdelen är att vi inte tar vara på hönan till människofoder, säger han.