Västnytt granskar – GA Bygg fortsätter bygga hus

Uppdaterad
Publicerad

Västnytt fortsätter nu granskningen av den Göteborgska byggfirman GA Bygg, vars missnöjda kunder vi berättade om på torsdagen. Trots att bolaget är mitt uppe i rättstvister och skulder har ägaren gjort sig av med det ? vilket inte hindrar honom från att fortsätta bygga hus.

Västnytt berättade i går om de utlovade nyckelfärdiga husen i Lilla Edet, som blivit en mardröm med hundratals fel att åtgärda.

Kritiken mot GA Bygg och mannen bakom, Lennart Sandberg, var hård, men trots upprepade försök vill han inte bemöta den i en intervju.

Anledningen är, säger han i ett samtal med Västnytt, att han varit passiv delägare i GA Bygg, sålde för ett år sedan och att han inte haft med byggena att göra. Trots att han enligt papper skickade till Bolagsverket ägt de flesta eller alla aktier den aktuella tiden, och att han är den köparna haft kontakt med.

– Lennart Sandberg har ju varit i högsta grad aktiv, på det sättet att det är han som har fattat alla beslut i minsta lilla sak, säger Ulrika Klöv Nilsson.

Hon har anlitat GA Bygg att bygga ett fritidshus i Ystad. Feldragen ventilation och konstruktioner som inte stämmer med ritningarna är de största av en mängd fel, som inte heller här rättats till. Hon har samma negativa erfarenhet av både resultat och tillvägagångssätt som familjerna i Lilla Edet.

– Det har känts svårt i hela processen, för så fort det har varit något som inte har stämt har det varit så att vi som byggherre har varit de skyldiga på något vis, säger hon.

Husägarna är inte de enda som är missnöjda med samarbetet. Det är alla de leverantörer, underentreprenörer, anställda och tidigare samarbetspartners som Västnytt talat med.

– Det här med byggnation trodde han nog var guld och gröna skogar, men att det skulle krävas lite jobb för att få färdigt grejerna tror jag inte han begrep, säger en av dem.

– Vattnet flöt, det var inte reglat ner till väggarna, det var det värsta jag har skådat. Det fanns inte tillstymmelse till underlag eller ritningar, säger en annan.

Skulderna till och missnöjet från husköpare och leverantörer ökade, men i stället för att reda upp problemen gjorde sig Lennart av med ägandet i GA Bygg utan att informera kunderna.

Sedan slutet av april innehas GA Bygg av en man i Småland, med en blygsam årsinkomst. Han vill inte prata om varför han tagit över en firma med så många problem utan lägger på när Västnytt ringer.

På samma ort bor också den nya styrelsesuppleanten i GA Bygg, i ett hus som ägs av Lennart Sandberg.

– Det känns som det är en plan med alltihopa, och det känns ju fruktansvärt, säger Ulrika.

Han lämnade Good Advice Bygg Skandinavien AB för att det inte var hans grej, har Lennart Sandberg berättat för Västnytt. Ändå startade han förra året ännu ett byggbolag, Good Assist Bygg Sweden AB, men inte heller frågor kring det vill han svara på i en intervju.

Båda bolagen förkortas GA Bygg, och Lennart Sandberg fortsätter att bygga hus, bland annat villor i mångmiljonklassen i västra Göteborg. På ett ställe träffar vi på några estniska hantverkare, som berättar att Lennart Sandberg är deras chef, och att hans firma heter GA Bygg.

Samtidigt tvingas minst tre familjer GA Bygg tidigare byggt för till rättsliga åtgärder, för att om möjligt få pengar att rätta till alla de fel som blivit ? så de kan få de hem de från början blivit lovade.

– Jag vill sätta ner, foten, säga att så här får det inte gå till. Den här människan finns och detta gör han mot mig och mot andra. Det blir förhoppningsvis en slutpunkt för mig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.