Västnytt granskar – Isbana på Heden – kassako för Gais

Uppdaterad
Publicerad

Den nybyggda isbanan på Heden, mitt i Göteborg, har blivit en succé. För göteborgsbandyn och för allmänheten. Men allt är inte som det ser ut på ytan. Västnytt har kartlagt vart pengarna, som bekostar anläggningen, kommer ifrån. Vilka som faktiskt får använda den. Och vem som håvar in pengarna.

Med 40 000 betalande besökare bara på förra årets förkortade säsong har allmänhetens åkning på den nya isbanan på Heden blivit en succé. Och Göteborgsbandyn har fått en fin, nybyggd arena mitt i centrum, att träna och spela sina matcher på.

Men när Västnytt tittat närmare på det här visar det sig att allt inte är som det först framstår. Det visar sig att Gais Bandy stänger ute alla andra klubbar från att spela på banan den här säsongen. Trots avtal med Göteborgs kommun. Och trots att det är skattepengar som både byggt hela anläggningen och betalar flera miljoner i driftskostnader.

– Göteborgs förbund får inga matcher alls, säger Christian Balac, lagledare för Hemsjö IF som ingår i Göteborgs Bandyförbund. Det blir ju väldigt mycket monopol tyvärr. Jag vet inte om man kan göra mycket mer än acceptera. Avtalet är väl som det är, annars hade det väl legat matcher här.

En miljon i entréavgifter

När Västnytt granskar avtalen som finns mellan Göteborgs kommun och Gais Bandy utmärker de sig på framför allt två punkter. De är luddigt skrivna och de är märkligt generösa gentemot Gais Bandy.

Isbanan byggdes för skattepengar och Gais blev ägare. Kommunen står för driftskostnaderna medan Gais får alla intäkter från reklam, försäljning och allmänhetens åkning. Med 40 000 åkande förra säsongen och en entréavgift på 25 kronor, blir det 1 miljon kronor.

– Jag vet inte om det är så förmånligt, säger Henry Ljung som är ordförande i Gais Bandy. Det får vi väl se i slutändan. Jag tror vi betalar 10 000 kronor om året i arrendekostnad. Det är det jag känner till i nuläget.

Stänger planen tidigare

Det enda Gais Bandy inte tjänade pengar på förra säsongen var de gångerna andra bandylag spelade match på heden. Den planhyran gick direkt till kommunen. Så den här säsongen stänger man isbanan flera timmar tidigare på kvällen. Och alla andra klubbar är plötsligt utestängda, trots att man är medveten om att det i avtalet med kommunen står att isbanan ska hållas öppen till klockan tio varje kväll, just för att andra klubbar ska kunna träna på Heden.

Reporter: Sophia Djiobaridis

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.