Västnytt hjälper dig – Har du frågor om digitaltvövergången?

Uppdaterad
Publicerad

Den 24 september var övergången till digital-tv i Göteborg och Bohuslän klar. Erfarenheterna från digital-tv-övergången i andra delar av landet är att många TV-tittare är införstådda med övergången, men har trots det en hel del detaljerade frågor.

Den som kommer att vara svara på frågor är Stina Sandell. Till sin hjälp har Stina Sandell kommissionens samlade kunnande samt experter på Teracom.

Läs även mer på digitaltvövergången

Vill du ställa frågor om övergången till digitaltv?

Du kan ringa 0771-10 11 00 eller skicka dom till vastnytt@svt.se så vidarebefordrar vi dom till digital-tv-kommissionen och lägger ut svaren här på vår hemsida.

Välkommen med dina frågor!

Hej ! Fick digital Tv den 4 september.Sedan den dagen kan vi inte se västnytt,vi får nöja oss med ABC nytt.

När jag ringer och frågar får jag inget bra svar,endast att det kommer att fungera i slutet av året,detta är jag inte nöjd med efetrsom vi saknar Ert program och dessutom betalar för det.Operatören är Tele 2.Snälla,kan ni ta kontakt

med dem och få ett riktigt svar.Det bör ju också ligga i Ert intresse att kabeltvtittarna får ta del av Era utsökta reportage.

Med vänlig hälsning

Lennart Ternbom

Kungsbacka

Svar:

Det stämmer att Tele2 inte sänder ut Västnytt digitalt via kabel, däremot analogt. Tele2 meddelar dock att man avser sända Västnytt och andra regional SVT-program digital från och med slutet av året. Exakt datum är dock ännu inte fastställt.

Ursula Haegerström, SVT

Vill gärna ha hjälp att kunna se era sändningar, både 18-, 19-sändningar samt sena sändningarna.

Under flera månader har vi haft störningar i programmen, ibland 5 – 7 minuters avbrott i 19.10 (19.20) sändningarna, rutan har bara blivit helt svart, vi har heller inte haft något ljud.

Vid kontakt med hyresvärden och det företag som ansvarar för vår ”kabel-TV” har vi fått svaret att de varit lika förtvivlade över problemet som vi har varit. Orsaken skall, enligt dem, bero på arbetena på Brudare-mossens sändningsmast inför den digitala sändningen.

OK, detta kan man till viss del förstå, men att det under sommarmånaderna inträffade varje kväll, blev lite påfrestande. Vi har dock väntat på 24 september och då trott att allt skulle bli bra.

I kväll, 25 september, bänkar vi oss igen för att se Väst-nytt.

Nu var det värre än tidigare, pling och plong 3 – 4 gånger varje minut, varje gång fryser bild och tal i ca 2-5 sekunder

och man hör ingenting. Sedan återkommer ljud och bild,men då har man missat vad som sagts under dessa sekunder.

Vore mycket tacksam över att få någon redogörelse i sändningen över vad som händer och när man kan förvänta sig att få det man väntar sig och betalar för.

Med vänlig hälsning

Monica Lund

Svar: Inte helt lätt att svara vad som är galet, men det lutar åt att er kabel-tv-utrustning har problem att hantera antingen omkoppling som sker i nätet vid regionalsändningen, kanske pga att signalstyrkan är svag. Jag råder er att istället ta emot signalen från Uddevalla eller någon av slavarna Rönnäng eller Kyrksund. Dessa verkar vara bättre alternativ än Brudaremossen. /Anders Yngvesson, Teracom

Jag har dag en äldre TV utan scartkontakt. Kan jag använda den till Sagem box och bara en antenn???

MVH Bengt

Svar: Om du har en tv utan scartkontakt måste du se till att skaffa en box som har så kallad RF-ingång. Kolla med din tv-handlare för mer info.

/Gustaf Brusewitz, Digital-tv-kommissionen

Hej,

jag bor på Hisingen (Kvilletorget) och kan berätta att TV2-sändningen fortfarande är lika dålig. I övrigt ingen förändring eller förbättring. Har ingen box men för att få bättre bild på TV2 så går jag genom videon. Trodde jag skulle märka någon skillnad.

Rutan var svart mellan ca 9.30 till 10.40.

Med vänlig hälsning

Ulla Bjelkenhag

Svar: Det låter som att du har kabel-tv. För kunna titta på tv i marknätet nu efter övergången krävs en box till din tv.

/Stina Sandell, Digital-tv-kommissionen

Hej

Jag har haft box sedan drygt ett år. Jag har inga programkort, klarar mig bra med det utbud som är.

Frågan är dock Txt-TV fungerar inte, såtillvida att när jag går in på Txt-TV så kommer sidan upp som jag valt, men den visar inte övriga delsidor utan stannar på den sida jag valt.

Exempel

Sid 331 EM-kval fotboll herrar kommer det exempelvis upp 4 (7). Det som visas är sidan 4 men inga av de andra sidorna kommer upp som dom gjorde om jag bara använde det analoga nätet. Vad göra ?

Hälsningar

Anders Fondin

Svar: Text-tv-funktionerna varierar från box till box och beror på boxens prestanda. Om du inte är nöjd med din box så bör du kunna gå tillbaka till din tv-handlare och byta box.

Gustaf Brusewitz, Digital-tv-kommissionen

Hej!

Jag har uppdaterat mina digitalboxar (har 2 olika fabrikat) Tappar några kanaler typ Eurosport, Discavery, Animal Planet m.m Vad beror det på ?

Hälsningar

Rolf Johansen

Svar: Prova med att göra en så kallad ominstallation av boxen via fjärrkontrollen. Om inte detta hjälper så råder jag dig att ta kontakt med Boxers kundtjänst.

Gustaf Brusewitz, Digital-tv-kommissionen

Hej.

Jag har en box av märket Sagem. På Sagem support att jag kunde installera om boxen men då det inte ledde till något antog man att felet kom från ex vis SVT eller vilken kanal det nu var som jag fick fram det på. Affären som jag köpte boxen av har kollat den med mig och vi har sett att ett likadant fel även finns i en billigare Sagem (mitt har kortplats men det använder jag inte). Jag tog hem den igen och handlaren skulle kolla upp saken med Sagem. Man har sagt att det kanske kan skickas ut en uppgradering på antenn men hur det är med det vet jag inte. Affären ringde sedan mig och sa att Sagem lovat att kolla saken.

Svar: Det är riktigt, teknik utvecklas per definition hela tiden. Om du inte är nöjd med din box så gäller konsumentköplagen. Ta kontakt med din återförsäljare eller Sagem, precis som du gjort tidigare. Det kan ju vara fel på just ditt exemplar.

Stina Sandell, Digital-tv-kommissionen

Hej Västnytt,

Jag bor i Göteborg på berget Billingen vid Nya Varvet. En villa med TV-antenn (minst 20 år gammal) riktad mot Brudaremossen. Hittills har jag bara haft tillgång till TV1. TV2 och TV4. Inför skiftet till digital-TV 24 september inköpte jag i förra veckan en digitalbox som skulle ge möjlighet till några få ytterligare kanaler.

Boxen installerades enligt instruktionen samma dag och jag fick tillfredsställande bilder på de flesta kanalerna ? även de nya. Dock enstaka problem med fryst bild och ljud. Dagen efter var situationen helt annorlunda. Bild och

ljud på alla kanaler ?hackade sig fram?. Jag återvände då till firman där jag inköpt boxen och anmälde problemet. Lösningen enligt butikens uppfattning var att byta antenn.

Jag inköpte då en inomhusantenn, monterade den och placerade den nära TV och fönster mot sändaren. Resultatet blev ännu sämre. Ljud och bild fungerade inte på någon kanal mer än sporadiskt. Jag återgick då till min gamla antenn. Och då fungerade plötsligt de flesta kanalerna hyggligt.

Problemet är fortfarande tillfälliga ?frysningar? ? särkilt markant när en textruta dyker upp i bilden (Kunskapskanalen).

Vänliga hälsningar

Jan Broström

Svar: Ja, det är sannolikt dags för en ny utomhusantenn. Kontakta en lokal antenninstallatör om du inte vill sätta upp den själv. Antenn plus installation kostar runt 1500 SEK. Enbart en antenn som klarar digital-tv kostar runt 1000 SEK.

/Stina Sandell, Digital-tv-kommissionen

Hej!

Fråga 1a

Vi har en gammal inspelningsbar video och en gammal TV. Räcker det med en digitalmottagare som kopplas till videon eller behövs det två digitalmottagare.

Fråga 1 b

Hur seriekopplar man apparaterna?

Fråga 2

Vi ska dessutom köpa en inspelningsbar DVD-spelare och en ny TV. Att TV:n har en inbyggd digitalsändare är självklart men behöver även DVD-spelaren ha en inbyggd digitalsändare?

Vi vill inte ha mer än två fjärrkontroller i vardagsrummet. Snälla svara på dessa frågor från ett pensionärspar som har lite svårt att hänga med i den nya tekniken!

Mvh

Stina o Sten Andersson

Svar: Den generella regeln är att om du vill titta på en kanal samtidigt som du spelar in på en annan så behövs två boxar. I ert fall verkar det som att ni kringgår problemet genom att köpa en tv med inbyggd mottagare och en inspelningsbar DVD. I och med detta räcker det sannolikt med en digital-box till den gamla tv:n eftersom ni kan spela in via DVD:n. När det gäller seriekopplingen råder jag er att prata med er tv-handlare för praktisk hjälp.

/Stina Sandell, Digital-tv-kommissionen

Hej!

Vår familj bor i villa i Göteborg och har vanlig TV-antenn och måste

alltså förbereda oss för digital-TV övergången. Står i valet och kvalet om vi skall välja boxer, parabol etc. Har funderat på att skaffa en parabol eftersom utbudet blir större.

Vi skulle t ex vilja se våra grannländers TV, t ex Danmark och Norge och kanske BCC och CNN.

Detta utbud kan inte levereras om vi inte först förbinder oss för de redan färdigkomponerade paket som finns och därefter som tillägg kan de eventuellt leverera grannländernas TV. Detta bidrar till en fördubblad kostnad. Finns det andra möjligheter att se TV från våra

grannländer utan att behöva betala för kanaler som vi inte är intresserade av.

Med vänlig hälsning

Kirsten Smith

Svar: Du kan sannolikt ta emot grannlands-tv via satellit utan att gå via en operatör. Ta kontakt med NRK för Norge och DR för Danmark och ta reda på vilka satelliter de sänder via, vilken sorts parabolantenn du behöver och hur du ska rikta den. Om du är nöjd med det så kallade fri-tv-utbudet så räcker det med en digital-box för marknätet utan abonnemang, som komplement till din parabol. På så sätt får du tillgång till de kanaler som du betalar tv-avgift för, plus att du via parabol kommer åt de grannlandskanaler som du är intresserad av.

Stina Sandell, Digital-tv-kommissionen

Hej,

1) Jag vill ta emot de fria kanalerna från marksändare och liksom tidigare kunna spela in ett program på DVD samtidigt som jag ser ett annat program direkt i TV:n. Vad behövs för utrustning? Behövs t.ex. en gren på antennsladden för att gå in i två digitalboxar och därifrån direktanslutning till DVD resp. TV?: Kommer jag att behöva fyra fjärrmanövrerare (till TV:n, DVD-spelaren och de förmodligen två digitalboxarna)?

2) Jag har idag bra bild på alla kanalerna, bor mindre än två mil från sändaren på Brudaremossen och ser den från mitt TV-rum – då ska jag väl inte behöva byta antenn?

3) Är det möjligt att koppla en digitalbox direkt till en DLP-projektor och se de fria kanalerna på en projektionsduk?

vänliga hälsningar, Sven Christenson

Svar: Den generella regeln är att om du vill titta på en kanal samtidigt som du spelar in på en annan så behövs två boxar. Om du har bra bild idag så bör antennen även fungera för digital mottagning så börja med att köpa en box och prova innan du eventuellt byter antenn. Om DLP-projektorn har en mottagare så bör det fungerar. Kolla med din tv-handlare om du är osäker.

/Gustaf Brusewitz, Digital-tv-kommissionen

Hej!

Jag har läst bedömningar av boxar i pressen men har inte blivit så värst mycket klokare.

Vilken typ av box (minsta och billigaste) skall man ha om jag vill kunna spela in ett program t e x TV1 och samtidigt se ett annat TV2. Jag är inte intresserad av andra kanaler. Jag bor i villa med egen antenn på vinden och har nu utmärkt bild och ljud.

Hälsningar från en teknisk idiot

Svar: Valet av box är individuellt. Det finns ett hundratal testade mottagare på marknaden som alla håller en god standard. Vilken av dessa du väljer är ditt val. Fundera över om du är nöjd med det fria utbudet, eller om du vill ha ett betal-tv-utbud, och tänk på att även videon behöver en box om du vill titta på en kanal samtidigt som du spelar in på en annan.

/Gustaf Brusewitz, Digital-tv-kommissionen

Hej !

Alla envisas med att påstå att en av fördelarna med digital TV är att det blir bättre bild, men detta verkar ju vara en rätt våldsam överdrift.

mvh

Mikael Aronsson

Svar: Bildkvalitén är naturligtvis subjektiv och om man redan innan övergången har en bra bild så upplever man kanske inte så stor skillnad. Men faktum är att den digitala tekniken innebär möjlighet till effektivare utsändning och därmed bättre ljud och bild. Dessutom förutsätter HDTV den digitala tekniken. En svag signal visar sig dock på olika sätt analogt respektive digitalt. Det du upplever som ?trappstegseffekter? visar sig sannolikt mer som ett brus analogt.

Stina Sandell, Digital-tv-kommissionen

Hej

Jag undrar om det kommer några HD sändningar i det digitala marknätet, jag kan inte hitta någon information om det på Boxers/Teracoms hemsidor? Om svaret är ja! på första frågan så undrar jag i vilket format HD sändningarna isåfall kommer att distribueras? (Mpeg2 eller Mpeg4/H.264)

Hos exempelvis ComHem används Mpeg4 för HD sändningar. Alla HD-Ready TV apparater som säljs med inbyggd DVB-T box (som jag har sett) klarar bara Mpeg2.

MVH

Hasse

Svar: Ja. Exakt hur de frigjorda frekvenserna ska fördelads är inte faststället men redan nu förekommer begränsade HD-sändningar i marknätet. Formatet är MPEG4 och även en HD-ready tv behöver en HD-box som klarar detta format,

Stina Sandell, Digital-tv-kommissionen

Hej.

Jag undrar : när man köper en box utan kort i Sverige, kan man då ta den med sig i husvagnen

och se digisändningar t.ex. i Finland. Kan man även använda det på sommarstugan i Finland

där dom byter till digital 1.9.

Tacksam för svar

Leena

Svar: Den box du köpt i Sverige fungerar även i Finland, men enbart för de fria kanalerna.

Stina Sandell, Digital-tv-kommissionen

Hej jag undrar vilka kostnaderna blir/månad om man har det allra enklaste, fria kanaler och en box. Tacksam för svar!

Svar: Om du nöjer dig med det så kallade fri-tv-utbudet så innebär detta ingen extra kostnad utöver inköpet av boxen och tv-avgiften.

Gustaf Brusewitz, Digital-tv-kommissionen

Hej!

Dina gäster i studion talar inte sanning när de säger att det är problemfritt med övergången om man har en bra bild idag. Jag bor i Åsa och hade tidigare masten riktad mot Varberg. Enligt instruktion bytte jag ut min gamla antenn mot en ny och bytte även kablage. Bilden var helt ok i det analoga nätet. När Varberg sedan gick över till digitalt och jag installerade digitalbox så var det inte lika roligt längre. Bilden låste sig ständigt, särskilt vid regnväder.

Just nu kör vi mot Göteborgs analoga nät och väntar med bävan på att de stänger ner den. TV-handlare jag talat med säger att vi måste skaffa parabol vilket ju innebär en helt annan kostnad! Ovanstående historia är likadan för min sommarstuga som ligger 6 mil norr om Jönköping. Enligt min åsikt är denna övergång till digital TV en skandal för oss som bor på landet. Absolut inget framsteg som hävdas utan ett steg tillbaka. Som grädde på moset så har jag haft fel på 2 av tre digitalboxar jag köpt, den ena dröjde 2 veckor innan jag fick tillbaka.

Man bör alltså ha en box i garderoben som reserv.

Gå ut med riktig information till de berörda!

Hälsningar

Stig.

Svar: SVTs sändningstillstånd kräver att de når 99,8 procent av Sveriges fast boende hushåll via marknätet. Detta gäller för såväl analoga som digitala sändningar. Det finns således områden som har svårt med marksänd mottagning. Dessa ?vita fläckar? finns även insprängda i storstäder som Göteborg och Stockholm. Du verkar bo i ett område där signalen via marknätet har svårt att nå fram. I det analoga nätet har du förmodligen inte upplevt problemet lika tydligt, eftersom den analoga respektive digitala signalen beter sig olika. En brusig analog bild kan i en digital utsändning frysa, brytas upp i pixlar eller till och med försvinna om signalen inte är tillräckligt stark. Om du inte redan har gjort det så pröva med en antennförstärkare. Om inte det fungerar så kan parabol och satellitmottagning vara ett bättre alternativ. Notera att det sker frekvensomläggningar i Göteborgsmasten den 24 september för att förbättra utsändningen, vilket kan bidra till att förbättra mottagningsmöjligheten.

/Gustaf Brusewitz, Digital-tv-kommissionen

Hej,

Förvirring eller missförstånd!?

Vi har kabeltv men läser ändå texten i tv.rutan om att du som kan läsa detta skall anpassa din tv för den digitala omställningen. Tacksam för ett svar om vad som gäller

Hälsningar

Neus Pla

Svar: Bor du i ett kabelhushåll så berörs du inte av övergången. En del kabelnät matas dock även via marknätet och då syns crawltexten, men du behöver alltså inte göra något.

Stina Sandel, Digital-tv-kommissionen

Hej

Jag bor i villa och har idag 3st tv-apparater. Tv-killen som monterade satte en fördelning och antenn till 3 ställen. Kunde då se 3 olika program. Måste jag ha 1 digitalbox till varje tv nu eller kan man gå in i boxen och fördela ut till alla 3 apparaterna. Om man måste ha 1 box för varje tv så känner i alla fall jag mig lurad.

Med vänlig hälsning

Lennart

Svar: Varje analog apparat som behöver en egen signal behöver en digital-mottagare. Detta gäller oavsett om det är en tv, video eller DVD. Prata med din tv-handlare om du är osäker.

Stina Sandell, Digital-tv-kommissionen

Hej

När reporten ställde frågan om det finns några som inte kommmer att kunna se digitaltv så slarvade mannen från Terracom och kunde inte svara. Dåligt!!

Vi bor i Ulebergshamn ( ligger nära Hunnebostrand) i Bohuslän och ser på tv via antenn från Uddevallasändaren . Vi kommer inte att kunna få in TV1 2 och 4. Vi har en text i tv-rutan att man skall förbereda sig för att kunna se digitaltv redan nu. Vi har köpt box, men får ej någon bild. Så visst vissa som inte bor nära en sändare kan i fortsättningen inte se på TV. Man får alltid offra några för att andra skall kunna se på TV i forsättningen.

Hälsningar

Bertil Jönsson

Svar: SVTs sändningstillstånd kräver att de når 99,8 procent av Sveriges fast boende hushåll via marknätet. Detta gäller både analoga och digitala sändningar. Man kan generellt säga ett om man har en bra analog signal idag, så kommer man även att ha en bra digital signal efter övergången. Ibland kan man dock behöva se över sin antenn. I Hunnebostrand byggs en ny digital sändare som är igång först den 24 september och i Uddevallasändaren sker frekvensomläggningar den 24 september för att förbättra utsändningen. Även detta kan bidra till att förbättra mottagningsmöjligheten.

/Gustaf Brusewitz, Digital-tv-kommissionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.