Foto: SVT / TT

Västpolitiker: ”Han var en stor ledare”

Uppdaterad
Publicerad

Thorbjörn Fälldin sörjs nu av en rad centerpartister i västsverige. – Han har betytt otroligt mycket. Jag skulle gissa att det enda många vet om Centerpartiet är att Thorbjörn Fälldin en gång var statsminister i Sverige, säger Kristina Jonäng (C).

Det var under lördagskvällen som den populäre centerpolitikern avled i sitt hem i Ramvik i Ångermanland. Han blev 90 år gammal.

Thorbjörn Fälldin var den politiker som bröt 40 år av socialdemokratiskt styre och när han nu gått ur tiden är det ett flertal politiker i väst som sörjer honom.

– Det var ju då (när han blev statsminister) som man förstod att det faktiskt var möjligt med ett annat styre i Sverige. Det skapade ju en politisk mångfald i Sverige och Centerpartiet stärkte ju sitt självförtroende något oerhört, säger Kristina Jonäng (C) som är regionråd i Västra götaland.

 Hon får medhåll från sin kollega Kerstin Hermansson (C), gruppledare i Borås.

– Han ledde ju partiet när vi hade 25 procent i väljarstöd och jag tror faktiskt att han var respekterad av alla politiskt, säger hon.

”Stor ledare”

Kristina Jonäng berättar att dödsfallet inte kom som någon överraskning och att hon de sista åren börjat läsa på om Fälldins gärning mer och mer.

– Han var ju gammal så jag har ju tänkt att det kanske inte var så himla långt kvar. Jag har varit noga med att följa honom och vad han har gjort.

Varför har det känts viktigt?

– Det var bland annat när han fyllde 90 i våras som man ville ta reda på mer om hans politiska gärning. För mig har han varit väldigt viktig.

Kerstina Hermansson (C) menar att hon var för ung för att följa Fälldin på nära håll under hans storhetstid men att en sak är klar:

– Man har ju förstått att han var en stor ledare, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.