Dödsskjutningen i Biskopsgården 18 mars 2015. Foto: TT

Västsvenskarnas största oro – kriminella gäng

Publicerad

Gängkriminalitet är det som oroar folk allra mest, visar Som-institutets senaste mätning i Västra Götaland.

– Detta gäller inte bara göteborgarna utan hela regionen, säger forskaren Niklas Harring.

På torsdagen släppte Som-institutet boken Hållbarhetens horisont som innehåller flera analyser över medborgarnas vanor och attityder till en rad olika frågor med särskilt fokus på hållbarhetsfrågor utifrån ekologiskt, ekonomiskt och socialt perspektiv.

Bland annat visar undersökningen att 47 procent av västsvenskarna är positivt inställda till klimatskatt på flygresor. 70 procent är villiga att betala för miljömärkta matvaror och över hälften av de svarande är beredda att minska sin köttkonsumtion för klimatets skull.

Det genomgående perspektivet hållbar utveckling berör även oro inför framtiden och de svarande gavs möjlighet att ange hur oroliga de var över tio förutbestämda samhällsproblem – se faktarutan för hela listan.

Gängkriminalitet oroar mest

När man valt ut de som svarat ”mycket oroande” hamnar gängkriminalitet i topp.

– 58 procent av de svarande anser att gängkriminalitet är mycket oroande, och detta gäller inte bara göteborgarna utan hela regionen, säger Niklas Harring, forskare vid Göteborgs universitet och redaktör för Hållbarhetens horisont.

Varför det är så är oklart och det finns ingen undersökning med samma frågebatteri att jämföra med. Men forskarna har ändå sina aningar. Undersökningen som genomfördes hösten 2015 föregicks av dödsskjutningarna i Biskopsgården 18 mars samma år.

– Det är kanske inte förvånande att personer bosatta i Västsverige känner oro inför gängkriminalitet när det är något som det rapporteras om i medier. Människor reagerar på det som sker i deras vardag.

Terrorism och främlingsfientlighet

Efter gängkriminalitet är det ökad terrorism och ökad främlingsfientlighet som hamnar på andra och tredje plats över de samhällsproblem som oroar medborgarna mest. Det kan delvis bero på skolattacken vid Kronan 22 oktober.

– Man får inte dra för stora slutsatser för sådana här frågor är väldigt svåra att avgöra, men skoldådet skedde under mätperioden och det kom in ganska många svar redan innan det, säger Niklas Harring.

Enkäten skickades ut 25 september. Svaren trillade in efterhand och många svarade inom en månad efter utskick. De sista svaren kom in början av 2016. Totalt deltog 2830 personer.

Detta oroar västsvenskarna mest

  • Gängkriminalitet – 58 procent
  • Ökad terrorism – 54 procent
  • Ökad främlingsfientlighet – 47 procent
  • Förändringar i jordens klimat – 46 procent
  • Miljöförstöring – 45 procent
  • Ökade sociala klyftor – 38 procent
  • Ökat antal flyktingar – 37 procent
  • Avfolkning i glesbygd – 31 procent
  • Utbredd korruption – 30 procent
  • Försvagad demokrati – 27 procent

Kommentar: Frågan som ställdes var ”Om du ser till läget i dag, hur oroande upplever du själv följande inför framtiden?” I listan redovisas de som har svarat ”mycket oroande”.

Källa: Den västsvenska SOM-undersökningen 2015

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.