I februari kunde allmänheten beskåda den gigantiska gulröda bojen på Lindholmen innan den fraktades till Norge. Foto: SVT

Västsvenskt vågkraftsprojekt försenat

Uppdaterad
Publicerad

Sedan en tid ligger ett 42 meter långt vågkraftverk och guppar i havet utmed den norska kusten. Men än har det inte kunnat börja leverera el som tänkt.

– Det händer alltid lite saker som man inte räknat med, säger Jonas Kamf, marknads- och pressansvarig på Göteborgsföretaget Waves4power.

Det var i februari som SVT Nyheter Väst berättade om göteborgsföretaget Waves4power nybyggda vågkraftverk som är tänkt att leverera el på den norska marknaden. Tekniken har utvecklats under mer än 30 år och företaget har tidigare sagt att de hoppas att tillverkning av vågkraftverk skulle kunna bli en ny stor skandinavisk industri.

Tekniska problem

Den senaste prototypen byggdes på Falkvarv i Falkenberg förra hösten och i våras fraktades vågkraftverket upp till ön Runde strax söder om Ålesund, mitt på den norska västkusten. Installationen skulle ske omedelbart men projektet har försenat flera månader på grund av tekniska komplikationer med en så kallad hubb-boj där transformatorn sitter.

– Nu ska vi lägga i en specialutvecklad elkabel mellan hubben och land och om allt går vägen ska det vara klart i mitten av augusti, säger Jonas Kamf.

Redan överlevt stormar

Konstruktionen av den 42 meter långa och 8 meter breda vågkraftverket kan liknas vid en gigantisk dubbelverkande cykelpump. Den är byggd för att klara 24 meter höga vågor och fick sig ett rejält test direkt när den kom i vattnet. I efterdyningar till orkanen Tor var vågorna över 14 meter höga.

– Den har redan överlevt flera stormar, ingenting har gått sönder utan den har visat sig klara av det den skulle, säger Jonas Kamf.

Havet inte enkelt

Det är väl känt att många vågkraftsprojekt gått i stöpet de senaste åren på grund av teknik- och lönsamhetsproblem. Men trots förseningarna finns inget missmord enligt Jonas Kamf. I stället har ett samarbete inletts på plats med ett lokalt norskt företag inom offshore-industrin. Planer finns redan att bygga upp en produktionsanläggning.

– Havet är inte enkelt att jobba i så en sak får man lära sig, och det är att aldrig ha bråttom, säger Jonas Kamf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.