Ännu en av Västtrafiks busschaufförer har ägnat sig åt läsning under färd. Foto: SVT / Privat

Västtrafik öppnar för straffavgifter för mobilanvändning

Publicerad

Västtrafik kan komma att införa straffavgifter mot de företag där busschaufförer ertappas med att inte vara fokuserade på busskörandet. Det säger trafikchefen efter vårt inslag där en bussförare ägnade uppmärksamhet åt ett papper istället för att ha fokus på vägen.

På torsdagen kunde SVT Nyheter berätta om hur en bussförare under färd ägnade uppmärksamhet åt ett papper under lång tid, istället för att bara fokusera på körningen. Händelsen var dock bara en i raden av tillfällen när passagerare ertappat bussförare med att göra något mer än att köra bussen.

Nu vill Västtrafik göra någonting åt problemen.

– Det handlar om säkerheten för våra passagerare. Det här är ett beteende som vi ser i hela trafiken men våra förare har ett särskilt ansvar att köra trafiksäkert, säger Mikael Olsson, trafikchef på Västtrafik.

”Titta på olika åtgärder”

Flera åtgärder ska nu diskuteras. Bland annat kan det bli straffavgifter för de bussbolag vars förare ertappas med att exempelvis använda mobiltelefonen under körning.

– Ja, jag kan inte säga exakt vilka åtgärder det blir redan idag. Men vi kommer absolut att titta på olika åtgärder så att vi får ordning på det här.

I grannlänet har Jönköpings länstrafik sedan länge haft straffavgifter som en sanktion mot bussbolag som inte sköter sig. Under 2016 krävde man bussbolagen på viten 32 gånger. Sanktionsmöjligheterna är dock bara möjliga att införa när man tecknar nya avtal med bussbolagen. Därför kan det dröja innan straffavgifter – om man bestämmer sig för det – finns i kollektivtrafiken i Västra Götaland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.