Foto: TT / Lars Ardarve / Electricity

Västtrafik satsade på lysande julbuss – stoppades direkt

Uppdaterad
Publicerad

I Göteborg hann en julbuss lysa upp stadens gator i en dag. Sedan stoppades den av polisen för att den bryter mot trafikreglerna, skriver GP.

– Nu har polisen tyvärr meddelat att den inte är godkänd. Vi har inget emot beskedet utan sätter trafiksäkerheten främst och har full respekt för beslutet, säger Kristian Lans på Västtrafik till Göteborgs-Posten på nätet.

Bussen på linje 55 beskrivs som en rullande julgran full med belysning och julmusik och gick mellan Chalmers och Lindholmen. Den färdades efter rutten från tidigt på torsdagsmorgonen fram till att polisen sade ifrån på fredagen.

Välgörande ändamålet fullföljs

Bussen är ett resultat av projektet Electricity, ett samarbete mellan bland annat Göteborgs stad, Västtrafik och Volvo. Tanken var att bussen skulle rulla den mellan den 1 och 3 december, och det fanns även ett välgörande ändamål inplanerat.

Delar av de biljettintäkter som bussen skulle dra in var avsedda att att skänkas till Göteborgs Stadsmission. Vässtrafik säger till GP att man, trots att den lysande idén nu stoppats, tänker fullfölja välgörenhetsbiten av projektet.

– Det löftet avviker vi inte från och vi kommer att skänka cirka 20.000 kronor till Göteborgs Stadsmission.

Oklara besked från polisen

Det verkar ändå råda vissa oklarheter kring själva beslutet om att stoppa bussen. Polisens presstalesman, Hans Lippens, säger till GP att han inte känner till beslutet.

– Jag kan inte svara på varför bussen inte får köras, säger han till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.