Foto: SVT

Veronica har slagit vad

Uppdaterad
Publicerad

Veronica Malm drabbades av hjärnblödning för ett år sedan och hotades sedan av att hamna på äldreboende utan rehabilitering. Västnytt har tagit reda på hur det gick för henne.

När Västnytt träffade Veronica i början av april hette hon inte Malm i efternamn, utan Karlsson Holm Sedan dess har hon hunnit gifta sig – och mycket mer.

När Veronica var gravid i sjunde månaden drabbades hon av en hjärnblödning. Barnet fick akutförlösas och överlevde lyckligtvis. Sju månader senare, i april i år, bedömdes hon som färdigvårdad och skulle då omplaceras till ett boende för att rehabiliteras. Hon och hennes familj hoppades på ett boende i närheten av sjukhuset där hon hade vårdats, där det fanns goda möjligheter till att träna. Men det blev för dyrt, tyckte kommunen.

Vad hände sedan?

Skulle åka taxi

Istället skulle hon placeras på ett äldreboende i Mölnlycke, där hon inte hade möjlighet till rehabilitering. Tanken var att hon skulle åka med taxi varje dag till en sjukgymnast, men det arrangemanget trodde varken familjen eller hon själv att hon skulle orka med.

Och det var också där hon hamnade, berättar Veronicas bror Patricio Holm Jalvander när Västnytt når honom i början av juni. Men kommunen ansträngde sig, ordnade med rehabilitering på plats och det hela blev mycket bättre än väntat.

– De tog in sjukgymnaster så Veronica slapp resa till rehabilitering. Det var jättebra det här, det kunde inte bli bättre, säger han.

Veronica Malms familj fick till en början nej till att bygga om hennes hem för att anpassa det till hennes funktionsnedsättning, enligt Patricio.

– Men efter reportaget kom bygglovet med en gång, säger han.

Gifte sig i maj

Nu är ombyggnaderna i hemmet nästan färdigbyggda. Veronica Malm har börjat röra mer på vänster sida av kroppen, som var helt förlamad när Västnytt träffade henne i april. Hon längtar efter att komma hem och har slagit vad med sig själv om att hon ska kunna gå till jul, berättar hennes bror. Familjen är inte fullt så hoppfull om att det ska gå så snabbt, de hoppas snarare på att hon i alla fall kan stå när året är slut. Men kämpaglöden råder det inget tvivel om.

I slutet av maj gifte sig Veronica och hennes pojkvän. Möhippan hölls på hennes boende, som tog in två extra i personalen för just den kvällen.

– Det hade de inte behövt göra, men de gjorde det i alla fall, säger Patricio Holm Jalvander.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vad hände sedan?

Mer i ämnet