– Rätten till personlig assistans är hotad i dag, säger Caroline Eriksson, en av arrangörerna bakom lördagens manifestation. Foto: SVT

Kravet: Nödstopp för indragen assistans

Publicerad

Människor med svåra funktionsnedsättningar har kastats ut från Försäkringskassan efter strängare lagtolkningar. På lördag manifesterar tusentals mot neddragningarna.

– Rätten till personlig assistans är hotad i dag, säger Caroline Eriksson, en av arrangörerna.

Regeringen ställde i början av året krav på Försäkringskassan att minska kostnaderna för assistansen. Sen dess tolkas lagen strängare när det gäller vad som är ett grundläggande behov. Det har lett till att personer som tidigare haft rätt omfattande hjälp av en personlig assistent flera timmar om dagen, inte har det längre. Under lördagen samlas människor för att protestera på Järntorget i Göteborg och på ett 20-tal andra platser runt om i landet.

– Vi kräver ett nödstopp på indragna beslut tills konsekvenserna av Försäkringskassans bedömningar är klara, säger initiativtagaren Christel Juhlin.

Initiativet ”Tack vare assistansen”

Christel Juhlin är själv funkismamma till en femåring med en grav utvecklingsstörning. Hon ligger bakom initiativet ”Tack vare assistansen”. En grupp på Facebook där människor delar med sig och berättar om vad assistansen betyder för dem, i deras vardag. Flera tusen personer har anslutit sig.

– Vi vill lyfta allt det positiva och visa hur viktig assistansen är för många människor. Det är en bild som sällan visas i media,säger Christel Juhlin.

Med och arrangerar manifestationen i Göteborg är även Caroline Eriksson, som själv är rörelsehindrad och har personlig assistent.

– Utan assistans skulle jag inte kunna jobba och jag skulle tappa mina sociala kontakter. Jag skulle inte kunna gå ut en kväll och ta en öl med en vän.

Ser förändringen på nära håll

Svt Nyheter väst har tidigare skrivit om tio-åriga Janna, som varken kan gå äta själv eller prata. Hon är en av dem som nu förlorar sin rätt till statlig assistans. Det är ett besked som hon är långt ifrån ensam om att ha fått under året. Caroline Eriksson upplever på nära håll hur funktionshindrade i hennes närhet drabbas av de strängare lagtolkningarna.

– Det sker runt omkring mig hela tiden. Det finns folk som inte längre kan gå till sin jobb när de fått indragen assistans. I stället är de nu beroende av sin familj.

Ansvaret landar på kommunerna

Ansvaret för att hjälpa de människor som nu inte längre har rätt till assistans från Försäkringskassan skjuts över till kommunerna. Men hjälpen som kommer därifrån tycker Caroline Eriksson inte går att jämföra med den som assistanslagen innefattar.

– Vi fick den här reformen just för att man ska kunna leva likvärdig precis som vilken individ som helst kan göra i Sverige. Det ska inte vara en kommun som bestämmer hur många minuter hjälp vi ska ha och hur många gånger man ska få gå på toa, säger Caroline Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.